Německá ARD vyšla v hybridním vysílání výrazně vstříc sluchově postiženým

22. červen 2016

V rámci hybridního vysílání ARD jsou v aplikaci dostupné na jednom místě také náhledy pořadů, které jsou opatřeny titulky.

Německá veřejnoprávní televize ARD, kterou je možné v České republice sledovat hned z několika platforem, vyšla několika novinkami vstříc sluchově postiženým. Ti si mohou nově od začátku června přizpůsobit doplňkové titulky podle velikosti, polohy i použitému pozadí. Samotné titulky nabízejí čtyři velikosti písma a jejich umístění je možné v horní, případně dolní části obrazovky. Titulky fungují jako součást hybridního vysílání, takže je nutný přijímač (televizor, set-top-box) s podporou standardu HbbTV a jeho připojení k internetu.

V rámci hybridního vysílání ARD jsou v aplikaci dostupné na jednom místě také náhledy pořadů, které jsou opatřeny titulky. V současné době jde o pětadevadesát procent tvorby kanálu Das Erste. Celé nastavení funguje na bázi jednoduchého průvodce, díky němuž je možné si vysílání přizpůsobit podle potřeb. Na dostupnost hybridního vysílání upozorní diváka známé červené tlačítko. Servis ARD Untertitel je dostupný kromě Das Erste také na programech MDR Fernsehen, NDR Fernsehen, Radio Bremen TV, rbb Fernsehen a WDR Fernsehen, následovat budou Einsfestival, hr-fernsehen, SWR a SR Fernsehen.

V oblasti titulků, ovšem nikoliv v rámci hybridního vysílání, přišla nedávno i Česká televize. V současné době je skrytými titulky opatřeno více jak osmdesát procent pořadů napříč žánry – tedy dramatická a dokumentární tvorba, převzaté pořady, vysílání pro děti i živé zpravodajské relace. A od roku 2014 také programy vysílané ve vysokém rozlišení. Editoři skrytých titulků sjednotili například rozlišování jednotlivých postav s ohledem na žánr pořadu, přepis hudby a zpěvu ve filmu, strukturu a zalamování textu, barvy a jejich výběr či přesné časování. Jako nejčitelnější barvy se ukázaly tyrkysová, bílá a žlutá.

autor: lukpo
Spustit audio