Německo pošle do boje s Islámským státem 1200 vojáků, schválila to vláda

Vláda kancléřky Angely Merkelové dnes schválila plán, podle kterého Německo vyšle do boje proti teroristům v Sýrii na 1200 vojáků. Pro Bundeswehr to bude aktuálně největší zahraniční vojenská mise. Do přímých střetů nebo leteckých náletů se ale německá armáda nezapojí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německo vyšle do Sýrie až šest průzkumných letounů Tornado

Německo vyšle do Sýrie až šest průzkumných letounů Tornado | Zdroj: Reuters

Do syrského konfliktu posílá Německo na urgentní žádost francouzského prezidenta Hollanda podpůrné jednotky.

Až šest průzkumných letounů Tornado bude vyhledávat cíle pro spojenecké nálety, německá fregata by měla ve Středozemním moři hlídat francouzskou letadlovou loď Charles de Gaulle.

Němci se také podle plánu postarají o doplňování paliva pro letadla přímo ve vzduchu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo vyšle 1200 vojáků do boje proti Islámskému státu. K tématu mluvil na Radiožurnálu publicista Jaroslav Šonka

Mandát mise bude prozatím omezen na dvanáct měsíců. Agentura DPA k tomu poznamenává, že časové ohraničení vojenských operací v zahraničí na jeden rok je běžné. Němečtí vojenští představitelé přitom očekávají, že boje proti Islámskému státu potrvají několik let.

Rozhodnutí německého kabinetu vyslat vojáky do syrského konfliktu musí ještě schválit parlament, ve kterém má vládní koalice pohodlnou většinu.

Vládě nicméně záleží na tom, aby vysílání německých vojáků do konfliktu v zahraničí mělo co největší podporu napříč politickými stranami. Proto také spolkový ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier ještě dnes dopoledne obcházel zástupce levicové strany Die Linke a Zelených.

Opozice plán kritizuje s tím, že v něm chybí jasná strategie. Tu požadují hlavně Zelení, a pokud ji vláda nepředloží, budou hlasovat proti. Strana Die Linke návrh určitě nepodpoří.

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme