Německý zámek v Moritzburgu vystavuje přes tisíc českých vánočních ozdob

Na saském zámku Moritzburg visí a stojí přes tisíc českých vánočních ozdob. Na zámeckých chodbách a v sálech se to všude leskne a třpytí. Ostatně i proto dali výstavě název ‚Lesk českých Vánoc‘. Tak velkou expozici museli připravovat všichni zaměstnanci zámku. Celý týden roznášeli po zámku skleněné koule, hvězdy, figurky a další ozdoby, které k českým Vánocům patří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

barokní zámek

barokní zámek | Foto: Jan Rosenauer

„Všech více než tisíc exponátů jsme museli opatřit kartičkou, protože pocházejí ze soukromých sbírek. Potom jsme je jeden po druhém rozvěsili. Byla to neuvěřitelně náročná práce," popisuje přípravu expozice kastelánka a šéfka zámku Moritzburg Ingrid Möbius.

Přehrát

00:00 / 00:00

Expozice více než tísíce českých vánočních ozdob je od listopadu k vidění na zámku v německém Moritzburgu

Její zaměstnanci se na Vánoce přesto pořád těší. Akorát prý už doma stromeček sami strojit nebudou, nechají to ostatním členům rodiny.

„Čeští sběratelé nám zapůjčili své exponáty. Jsou to skleněné koule, figurky, betlémy, všechno, co se vyrobilo v Čechách. Jsou tu ozdoby z 19. století a začátku 20.,“ doplňuje.

V jednom ze sálů se pod lustrem otáčí figury v životní velikosti. Je tam čert, anděl, Mikuláš a také dva vánoční stromky.

„Obzvlášť krásné a romantické je to tady navečer, když se setmí. Pak nám tady svítí tahle čtyři metry vysoká jedle ozdobená vánočními figurkami a koulemi. Určitě jich na této jedli visí dobrá stovka," říká kastelánka Ingrid Möbius.

Na nezájem o výstavu si nestěžuje. Na české ozdoby se přišlo podívat už skoro deset tisíc lidí.

V čem jsou české ozdoby jiné?

„Co u nás nemáme, jsou tyto neuvěřitelně krásné a jemné ozdoby z perel. Jsou plné fantazie a tak rozmanité. Nedokážu si představit, kolik času a trpělivosti musel mít jejich výrobce. Jeho kreativita mě velmi okouzluje," popisuje kastelánka, čím se vlastně česká vánoční dekorace liší od té německé.

„Nejstarší kousek, který tu vystavujeme, je z roku 1780. Je to betlém malovaný olejovými barvami na kartón s průvodem k Ježíškovi. Pochází jako většina exponátů ze soukromé sbírky. Jsme rádi, že ho tady můžeme mít," dodává.

České vánoční ozdoby budou k vidění na pohádkovém zámku v Moritzburgu až do 4. ledna.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme