Nemocných žloutenkou na jihu Moravy dál přibývá, za týden je 14 nových případů

Žloutenkou se za poslední týden na jihu Moravy nakazilo dalších 14 lidí. Podle hygieniků do konce prázdnin epidemie pravděpodobně ještě zesílí. Nakažených hepatitidou typu A je letos zatím v kraji čtyřikrát více než za celý loňský rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od 1. ledna, kdy byly zrušeny poplatky, přibyla v ordinacích českých praktiků pětina pacientů

Od 1. ledna, kdy byly zrušeny poplatky, přibyla v ordinacích českých praktiků pětina pacientů | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Podle Petr Husy z infekčního oddělení Fakultní nemocnice Brno zasáhla Jihomoravský kraj největší epidemie žloutenky typu A za posledních 20 let.

„Začalo to v lednu, ale na přelomu června července se to zvýšilo a teď to snad kulminuje. Máme největší výskyt, průměrně tu je hospitalizovaných deset pacientů,“ uvedl Husa.

Epidemie nejvíce zasáhla Brno, větší množství případů je také na Blanensku. Většinu nemocných podle hygieniků tvoří lidé na okraji společnosti, v poslední době se však nákaza dostává i mezi běžné občany.

Důležité je mytí rukou, nabádají hygienici

Nakažený šíří virus kolem sebe kontaktem. Pokud si neumyje ruce, může ho zanechat na klice nebo na jiných předmětech, kterých se pak dotýkají ostatní. Virus vniká do těla ústy a z těla je vylučován stolicí, a to ještě před propuknutím nemoci.

Příznaky v podobě zvýšené teploty, bolesti svalů a kloubů, nevolností, zvracením nebo zežloutnutím očního bělma nebo kůže se objevují obvykle po 14 až 50 dnech od nákazy.

Podle hygieniků je důležité, aby si lidé umývali ruce teplou vodou a mýdlem vždy po použití WC a před konzumací každého jídla. Nedoporučuje se pití z jedné láhve, ukusování společné svačiny nebo sdílení cigarety. Nákaze se lidé mohou vyhnout také očkováním.

Virová hepatitida / žloutenka A, B, C a E - počty onemocnění | Foto: Český rozhlas

Žloutenka - způsoby přenosu u jednotlivých typů | Foto: Český rozhlas

ČRo, Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme