Nenechte se zmást. Slunéčka sedmitečná neboli „berušky“ jsou zákeřnější, než se zdá

19. červen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Berušky, přesněji slunéčka sedmitečná, doslova vynikají výraznou barevností. Jejich krovky mají nejčastěji jasně červenu barvu, někdy ale můžeme narazit i na berušky žluté až duhové. Záleží na oblasti, kde se nacházíme.

U drobných živočichů podobného typu nejsou výrazné barvy příliš obvyklé. Tito tvorové se snaží být spíše nenápadní, splývat s okolím. Chrání se tak před vetřelci, pro které představují vítanou potravou.

Křiklavější barva v přírodní říši většinou upozorňuje, že je dané zvíře nebo rostlina jedovatá. Platí to například pro plody některých keřů a stromů, kterým se hlavně ptáci zdaleka vyhýbají.

Berušky jsou na tom obdobně. Svou barevností dávají všem nepřátelům najevo: Pozor! Mohli byste se otrávit! Pokud se jich totiž dotknete, začnou vylučovat tělní tekutinu. Přesněji řečeno – obdobu krve. Ta je pro ptáky nestravitelná a pro mnohé také jedovatá. Tekutina, odborně hemolymfa, může zabít menšího ptáka, ale také ještěrku.

Pro člověka nebezpečná není. Tedy pokud nesníte stovky berušek najednou. U těch z vás, kteří máte citlivější pleť, může ale hemolymfa vyvolat svědění a štípání.

autor: Pavel Hrabica
Spustit audio