„Není pokoje na tomto světě“

6. červen 2015

Právě dnes v zámku Světlá nad Sázavou otevřeli veřejnosti nový prohlídkový okruh. Zámek patří k další z nominací na cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro.

Pracovníci NPÚ nominovali zámek v kategorii záchrana a obnova památky za výsledek první etapy obnovy zámku a současně prezentaci historického skla. Ocenili aktivity nového majitele, který areál získal v roce 2013. Více prozradila Ing. Helena Degerme v ranním vysílání ČRo Plus.

Nový prohlídkový okruh doplňuje expozici historického skla. Od soboty 6.června vás v interiérech čekají historické hodiny, zbraně, obrazy a sochy.

Po stopách minulosti

Historie zámku se začíná psát už v roce 1393, kdy na levém břehu Sázavy nechává Štěpán ze Šternberka vystavět tvrz chráněnou příkopy. V první polovině 15. století přichází Trčkové z Lípy, kteří sídlo vlastní do první poloviny 17. století. Burian Trčka z Lípy zajistil přestavbu v renesanční stylu, ke které patří i dochovaný latinský nápis nad portálem na jižním průčelí zámku: „Není pokoje na tomto světě“.

Po třicetileté válce se zde vystřídalo několik majitelů, kteří prováděli různé stavební úpravy. V roce 1809 se areál proměnil dokonce ve vojenskou nemocnici. Důležitým momementem se stal rok 1821, kdy zámek přešel do majetku rodu Salm – Reifferscheidtů, kteří si v 2. polovině 19. století přizvali vídeňského architekta Svatoše, aby jim sídlo upravil. Tehdy zámek získává současný vzhled, kde si můžete všimnout renesančních, barokních, empírových i novorenesančních prvků.

Třináctka zkrátka nemusí být pouze ve znamení smůly, protože právě v roce 2013 byla ukončena dlouhý etapa tápání, které přineslo 20. století. Areál by sídlem Pozemkové banky, majetkem továrníka, využívala ho německá posádka i studenti střední zemědělské školy.

Patrimonium pro futuro

Ceny Národního památkového ústavu - Patrimonium pro futuro mají upozornit na výjimečné projekty příkladné péče o naše kulturní dědictví v uplynulém roce. Základním výběrem jsou pověřena krajská odborná pracoviště, která nominují památky ve státním i soukromém vlastnictví v pěti základních kategoriích. Vítěze vybírá speciální komise a představuje na podzim dalšího roku. V letošním roce se budete moci poprvé zapojit do hlasování také vy. Během letních měsíců budete mít možnost poslat hlas své vybrané památce a tak sami ocenit úsilí, které je záchraně našeho kulturního dědictví věnováno. Snadno se vám bude z památek vybírat, protože vám vždy v sobotu v 8:25 jednu z nominací představíme ve vysílání Českého rozhlasu Plus. Následně na webu Leonarda najdete článek, kde doplňujeme další zajímavosti a fotografie.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka