Neplánovaná odstávka v Dukovanech skončila, netěsnost v nejaderné části se podařilo opravit

23. listopad 2017
Zprávy z

V Jaderné elektrárně Dukovany skončila v noci na čtvrtek neplánovaná odstávka čtvrtého bloku zahájená 8. listopadu. Blok byl odstaven kvůli netěsnosti impulsní trubičky v nejaderné části zařízení. První generátor čtvrtého bloku začal znovu dodávat elektřinu v 01.26, druhý generátor byl k distribuční síti připojen v 04.45, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

„Výkon reaktoru bude postupně zvyšován ze současných 36 procent až na 100 procent, kterých by měl dosáhnout během dnešního dne (čtvrtku, pozn. red.),“ uvedl mluvčí krátce po 06.00.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Elektrárna má čtyři výrobní bloky, zbývající tři pracují naplno, v plném provozu byly i během právě ukončené odstávky.

V reaktoru čtvrtého bloku obnovili energetici řízenou štěpnou reakci ve středu krátce po 09.00. „Všechny preventivní kontroly zařízení, které technici prováděli po opravě drobné netěsnosti na sekundární části zařízení, byly úspěšně ukončeny,“ uvedl Bezděk. Následovalo postupné zvyšování výkonu bloku, připojení parních turbín a zahájení výroby elektrické energie.

Výkon čtvrtého bloku Dukovan začali energetici snižovat v noci na 8. listopadu kvůli zvýšenému přítoku neradioaktivní vody v jeho uzavřeném drenážním systému. Po kontrole zařízení se rozhodli blok odstavit. Kontrolní a bezpečnostní mechanismy elektrárny podle jejího ředitele Miloše Štěpanovského zafungovaly správně. „Samotná oprava nebyla náročná, ale blok jsme museli vychladit a všechno zařízení v souladu s předpisy znovu zkontrolovat,“ uvedl Štěpanovský v dnešní tiskové zprávě.

Poslední letošní plánovaná odstávka v Dukovanech skončila 3. listopadu, týkala se bloku číslo tři. Štěpanovský pak uvedl, že tím skončilo náročné období několikaměsíčních odstávek spojených především s přípravami elektrárny na další dlouhodobý provoz.

U dukovanských bloků tři a čtyři žádá firma ČEZ Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o nové povolení k jejich provozu, protože nynější desetileté licence skončí na konci roku. Pro bloky jedna a dva už ČEZ od SÚJB nové povolení k provozu získal.

zdroj: ČTK
Spustit audio