Nešlo o politiku, ale o přátelství. Lidé si důvěřovali, říká Karol Sidon o třetím odboji

K nedávno oceněným účastníkům třetího odboje patří spisovatel a bývalý vrchní rabín Karol Sidon. Odznak převzalo 41 protikomunistických odbojářů. Jak vlastně vypadal třetí odboj Karla Sidona? „To je složitá odpověď – vypadal jako můj život,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

Výslechy, zadržení, domovní prohlídky... to vše bylo nepříjemné, na druhé straně člověk měl tehdy tendenci zlehčovat, aby se to dalo přežít. „Časem jsem si začal říkat, co člověku dává vůbec sílu se stavět do konfliktu s takovou obrovskou mocí,“ vysvětluje s tím, že tímto způsobem objevil svou duši.

„Musím mít nějakou duši, která mi dává sílu se s tím vyrovnat, která mi dává svobodu,“ dodává. Na druhou stranu přiznává, že nešlo o prvoplánový politický postoj – politiku neměl a nemá rád.


Je obrovská naděje do budoucnosti, že tady ještě existuje určitý pocit úcty k těm, kteří se nechovali tak, jako většina.Karol Sidon

Jeden z nejtěžších okamžiků pro něj bylo rozhodnutí k emigraci, která byla vynucená v rámci akce Asanace.

„Řekli si, že místo toho, aby lidi zavírali, tak je vyženou, svým způsobem to bylo rozumnější než neustálé výslechy, které k ničemu stejně nebyly, jenom kvůli zastrašování,“ popisuje.

Na druhé straně byla celá řada věcí pěkných – lidská komunita, která bylo otevřená, lidí měli důvěru jeden v druhého. „To bylo na tom nádherné, nebyla to politika, ale přátelství, to mi dnes docela chybí,“ nastiňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , mba
Spustit audio