Nespolehlivé algoritmy: Facebook šířil falešné zprávy o explozi v Bangkoku

V případě přírodní katastrofy, teroristického útoku nebo jiného nebezpečí Facebook nabízí svým uživatelům, aby na sociální síti ostatním dali vědět, že jsou v bezpečí. Funkci „safety check“ sociální síť aktivovala také 26. prosince v Bangkoku, kde nedaleko vládní budovy protestující muž házel ze střechy domu petardy. Aktivací ale zároveň vznikl zmatek – pod funkcí se totiž navíc objevily zprávy o závažné explozi v Bangkoku, ke které však nedošlo, píše britský deník The Guardian.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook

Facebook | Foto: downloadsource.fr, CC BY 2.0

Facebook aktivaci funkce „safety check" v souvislosti s údajnou explozí v Bangkoku podle deníku opíral o informace thajských médií.

Mluvčí společnosti se pak odkazoval na zprávy lokálních médií, které informovaly o muži stojícím na střeše domu nedaleko vládní budovy. Ten měl shazovat z výšky „pingpongové bomby“ a „velké petardy“ směrem k místu, kde pracuje thajský premiér. Nikdo nebyl podle listu Bangkok Post zraněn.

Facebook však společně se spuštěním funkce „safety check“ zároveň propagoval odkaz na falešné zprávy s aktuálním datem o velké explozi v Bangkoku. Britský deník The Guardian o incidentu píše jako o nejnovější ukázce toho, jak algoritmy sociální sítě selhávají v rozpoznání spolehlivých zpráv od těch falešných.

Snímek obrazovky, který sdílel na internetu bangkokský novinář Saksith Saiyasombut, ukazuje, že pod sdělením „safety check“ se objevil článek vydaný 26. prosince na serveru BangkokInformer.com s titulkem „Thajsko: exploze otřásla centrálním Bangkokem.

Problém ale je, že tento článek odkazoval na video BBC ze 17. srpna 2015, které popisovalo výbuch v centru Bangkoku, při kterém zemřelo několik lidí. BangkokInformer.com je navíc součástí sítě lokálních „zpravodajských“ serverů, které podle The Guardian sdílí pouze články z dalších zdrojů.

Kdy se funkce zaktivuje?

Facebook v prohlášení uvedl, že sociální síť před aktivací funkce spoléhá na důvěryhodnou třetí stranu, která incident musí nejdřív potvrdit. Mluvčí společnosti Anna White na dotaz britského deníku odmítla, že by samotná funkce jakkoliv souvisela s falešnými zprávami.

100 nejsdílenějších falešných zpráv v Česku: dezinformace mají větší zásah než pravdivé zprávy

Číst článek

„Safety check není v žádném případě propojen se zprávami – opravdovými nebo falešnými. To, že lidé vidí článek BangkokInformer.com pod funkcí „safety check“ může poskytnout podivnou informaci, ale tahle informace nezaktivovala tuto funkci, jak píší některá média,“ bránila systém Whiteová.

„Safety check“ byl představen v říjnu roku 2014. V té době byla funkce používaná pouze v případě přírodních katastrof. V listopadu 2015 byla v Paříži poprvé využita také během teroristického útoku. Společnost čelila od té doby vlně kritiky za to, že funkci aktivuje jen v některých případech.

V listopadu tohoto roku Facebook přišel s tím, že „safety check“ nebude nadále přímo řídit. Namísto toho chce spoléhat na upozornění o incidentech, jejichž zdrojem bude „třetí strana“. Společnost vysvětlila, že funkci budou ovládat algoritmy, které detekují, zda lidé v oblasti o incidentu mluví.

Fake news na označení stále čeká

Společnost mimo to čelí silné kritice i kvůli roli, kterou sehrává při šíření falešných zpráv. Hlasy volající po silnějších opatřeních zesílily zejména po amerických prezidentských volbách, kdy se sdílení hoaxů na síti vymklo kontrole.

Jak poznat falešnou zprávu? 9 tipů, jak se vyhnout hoaxům a dezinformacím

Číst článek

Facebook už vzkázal, že začne spolupracovat s experty na kontrolu faktů, kteří by měli falešné informace rozpoznat. Pilotního programu se účastní pět nezávislých organizací, práce je ale limitovaná počtem zaměstnanců.

Pilotní program zároveň počítá s tím, že se ke každé falešné zprávě bude přistupovat individuálně. To je ovšem velká výzva vzhledem k tomu, že se falešné zprávy mohou rychle šířit napříč několika weby.

Například článek z BangkokInformem.com byl následně zkopírován na msn.com. Titulek zprávy z tohoto webu byl další, který se pod funkcí „safety check“ na Facebooku objevil.

Britský deník nicméně upozorňuje, že falešná zpráva z BangkokInformer.com nadále zůstává jedním z prvních výsledků vyhledávání, když uživatelé Facebooku vyhledávají „explozi v Thajsku“. Zpráva tedy doteď nebyla kontrolory faktů označena za falešnou.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme