Netopýrci znají megafon

17. říjen 2013

Rodiny netopýrků, které v pralese hledají nový domov, se drží pohromadě díky svému volání. K jeho zesílení využívají stočené listy rostlin.

Obratlovci, kteří vyžívají zvukovou komunikaci, narážejí na stejný základní problém: zvuk na dálku rychle slábne. Lidé jej řešili tím, že k hlasové komunikaci na dlouhé vzdálenosti používali hlásné trouby, později megafony. Až dosud nebylo známo, že by podobnou trychtýřovitou strukturu využívala také nějaká zvířata.

Vědci z Kostarické univerzity zkoumali jen 4 gramy vážící netopýrky přísavkové (Thyroptera tricolor), kteří žijí v rodinných skupinách. V počtu pěti až šesti jedinců nacházejí úkryt v kornoutovitě stočených mladých listech rostlin rodu Heliconia a Calathea. Listy zůstávají stočené jen 24 hodin, což znamená, že rodina netopýrků přísavkových si musí každý den hledat nový domov. Jedinci, kteří po něm pátrají, se ozývají jednoduchým voláním. Ti, kteří už vhodné místo našli, zase volají své blízké komplexnějšími zvukovými signály.

Zkoumání stočených listů rostlin prokázalo, že fungují jako megafon, který „zvací volání“ zesílí o 1 až 2 decibely a nasměruje jej k dosud hledajícím netopýrkům. Jejich volání je pak silnější až o 10 decibelů. Vědci vypočítali, že díky listům se pátrací volání netopýrků v hlučném prostředí pralesa nese až o 30 metrů dále.

Zdroj: Proceedings of the Royal Society B

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio