Netopýří superschopnosti

21. prosinec 2012
Monitor

Společně se schopností letu získali netopýři a kaloni také schopnost odolávat nebezpečným virům. Naznačuje to srovnání genomů dvou druhů letounů.

Letouni, mezi které patří netopýři a kaloni, jsou jediní savci schopní vytrvalého letu. Mají ale i další pozoruhodnou vlastnost: „superimunitu“. Netopýři a kaloni jsou rezervoárem nejnebezpečnějších virů světa jako je Ebola, Marburgh nebo SARS. Sami ovšem nějakou chorobou onemocní jen zcela výjimečně a navíc se na zvířata své velikosti dožívají mimořádně dlouhého věku. Studie mezinárodního týmu vědců nyní tvrdí, že superimunita netopýrů a kaloňů může souviset s létáním.

Let je vysoce energeticky náročný a v organismu vyvolává oxidační stres. Tento stav je spojený s tvorbou kyslíkových radikálů, které poškozují DNA. Vědci srovnávali genomy dvou vzdáleně příbuzných letounů – plodožravého kaloně vábivého (Pteropus alecto) a hmyzožravého netopýra vousatého (Myotis davidii). Vyplynulo z toho, že před 88 miliony let se dramaticky zmnožily geny letounů, které jsou spojené s opravami DNA. U jiných savců podobný jev nenajdeme, což naznačuje, že změna souvisela s nově nabytou schopností vytrvalého letu. Ruku v ruce s ní pak šla dlouhověkost a odolnost vůči virových chorobám.

Zdroj: Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.