Neusínejte na sluníčku! A pozor na nové krémy – některé mohou být alergeny, radí dermatoložka

20. červenec 2015

Kůže je zrcadlem života a zkušené oko dokáže rozpoznat, jak se stravujeme, zda kouříme, jaký máme příjem tekutin. Ale dermatologové dokáží poznat i některá onemocnění, jako například Monika Arenbergerová. I ona se na dovolené u moře pohybovala na sluníčku obezřetně – s kšiltovkou a natřená krémem.

Neopatrná opalování na sluníčku mohou způsobit i vážná onemocnění. „Každé léto k nám přicházejí pacienti, některé musíme hospitalizovat. Usnuli na sluníčku nebo zapomněli aplikovat ochranný krém,“ nastiňuje.

Například sluneční alergie je sluneční diagnóza, která se objevuje čím dál častěji – na dovolenou je dobré si vzít protizánětlivý krém a antihistaminika. A když je někdo alergický i na krémy na opalování? „V tom případě je vhodný fyzikální filtr, který se vstřebává minimálně do pokožky a není pro alergiky zatěžující,“ doporučuje.

Čtěte také

Alergické onemocnění kůže je velmi časté onemocnění a tvrdí se, že až 20 % dětských pacientů má nějakou formu, velmi často jde o atopický ekzém. „Někdy je detektivka, abychom rozklíčovali, na co je pacient alergický,“ říká. Dodává také, že se objevují nové krémy obsahující takzvané chytré molekuly, které ale mohou být i potencionálními alergeny. Málokdo také ví, že alergeny mohou být i některé rostliny – meduňka, měsíček, heřmánek.

Stan proti melanomu

Velký boom zažívá estetická dermatologie, která nabízí takzvané kompromisní metody – nemění fyziognomii tváře, dokáže velmi dobře pomoci a má málo nežádoucích účinků. „Je důležité, aby estetickou dermatologii prováděl někdo, kdo je opravdu zkušený,“ míní.

Monika Arenbergerová

Diagnostické metody se stále zdokonalují a pomáhají odhalit například melanomy v dřívějším stadiu. Existují ale i dobré zprávy pro ty, kteří přijdou už v pokročilém stadiu. „Před pěti lety se objevily molekuly, které jsou schopné pacientům v tomto stadiu prodloužit život,“ nastiňuje.


Vyšetřit znaménko si můžete ve Stanu proti melanomu nejenom u českých dermatologů, ale také evropských expertů. Kdy? 5. září od 10. do 16. hodin na hlavní poště v Praze.

Preventivní prohlídku zdarma nabízí každoroční akce Stan proti melanomu, který se tentokrát rozbalí na pražské hlavní poště. V tu dobu se do Prahy sjedou evropští dermatoskopistké, kteří se zajímají o vyšetřování pigmentových znamének.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio