Neuvěřitelné teplotní rekordy. Něco takového by průměrný Evropan zřejmě nezvládl

3. červenec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Nejníže klesla Celsiova stupnice na hřebenu Východoantarktické plošiny v srpnu roku 2010, a to k 93,2 stupňů pod nulou.

I pokud bychom mluvili o průměrných měsíčních i ročních hodnotách, vyjde nám, že nejchladněji je na Antarktidě. Zde na ruské základně Vostok je průměrná měsíční hodnota mínus 72 stupňů Celsia a v observatoři Plateau jsou v průměru za rok 56,4 stupně pod nulou.

Naopak nejvyšší teplotu zatím zaznamenali v kalifornském Údolí smrti, na ranči Greenland. Bylo to v červenci roku 1913 a ve stínu se vyšplhala teplota na 56,7 stupně Celsia.


Dlouhou dobu se teplotní rekord připisoval libyjské El Azizie z roku 1922, kde naměřili 57,8 stupňů Celsia. Ale v roce 2012 Světová meteorologická organizace revidovala jako historicky nejvyšší naměřenou teplotu na Zemi tu z Údolí smrti.

Průměrně za měsíc je teplota v Údolí smrti také rekordní, 48,9 stupňů nad nulou. Za nejvyšší průměrnou roční teplotou v místě obývaném lidmi byste museli vycestovat do Etiopie, kde v Afarské pánvi leží město Dalol. Teploty za rok zde v průměru dosahují 34,4 stupňů Celsia. Nejvyšší roční průměrná teplota 70 stupňů Celsia je ale v íránské poušti, kde není schopen přežít jediný živý tvor ani bakterie.

Nejvyšší absolutní výkyv teploty na světě byl zaznamenán v ruském Omjakonu, a to od mínus 71,2 stupňů po 35 stupňů Celsia nad nulou.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio