Neuvěřitelný příběh o tom, jak orel zahříval, krmil a zachránil mládě hadilova písaře

19. srpen 2017

Umíte si představit opeřence jménem Hadilov písař? Jedná se o bizarního afrického ptáka na dlouhých nohách, který silnými kopanci uloví i nejjedovatější hady. Písař se mu říká podle chocholky, která připomíná pero zastrčené za uchem.

Hadilov umí sice létat, ale většinou se přemisťuje z místa na místo chůzí nebo během.

Královédvorská ZOO chová tři páry hadilovů, mohlo by se tedy zdát, že o mláďata nemá nouzi. A přesto se jejich odchovem trápí už tři roky.

Teď se ovšem podařil unikátní pokus - opuštěného malého hadilova zahřívali a krmili orli!

Čtěte také

Orli zachránili ptáče, které člověk nemusel krmit pinzetou ani pomocí maňásků. Ano, čtete dobře, ošetřovatelé využívají při krmení ptáčích mláďat i maňásky! Pokud rodiče odchovají mládě sami, bez zásahu lidí, jen tak se mládě hodí do dalšího chovu a o to je cennější.

Redaktorka Dana Voňková se to kromě jiného dověděla od královédvorského zoologa Michala Podhrázského. Určitě vás upoutá i nezvyklý zvuk, kterým o sobě dává vědět dospělý hadilov.

Hadilov žije většinou celý život ve stejném páru. Partneři společně loví a budují velké ploché hnízdo. Mají vyvinuté pařáty a do korun stromů musí všechen materiál na stavbu hnízda přemístit zobákem.

Živí se převážně malými obratlovci jako například drobnými savci, ještěrkami, hady a hmyzem, občas i ptačími vejci. Hadilov cupitá drobným krůčky a plaší lovenou zvěř, kterou pak opakovaně zasahuje pařáty a zobákem. Ačkoliv denně urazí za potravou až dvacet kilometrů, před setměním se téměř vždy vrátí ke svému hnízdu.

Mládě hadilova písaře a orel

Ve snůšce může být jedno až tři vejce

Po asi šesti týdnech se líhnou bílá, nebo světle šedá mláďata. Po dobu šesti měsíců je krmí oba rodiče. I přes tuto péči třetí mládě často nevychovají do dospělosti,protože mladí hadilovové jsou velmi nenasytní a rodiče je nestíhají krmit.

Hadilov umí létat, ale tuto schopnost nevyužívá často. Je ale velmi dobrým běžcem. Do vzduchu se vznáší v době toku, kdy samec obletuje samici, až se sama vznese. Druhou příležitostí je útok velké šelmy. Hadilov se rozběhne proti větru, vznese se do vzduchu a usedá na strom. Když zmizí nebezpečí, opět se snáší na zem.

Přirozených nepřátel má málo, mláďata ohrožují hlavně velké kočkovité šelmy a dravci. I přes dosavadní hojný výskyt je chráněn Africkou konvencí na zachování přírody a přírodních zdrojů.

Adoptivní orlí rodiče ze ZOO Liberec se starají o mládě hadilova písaře z dvorské zahrady

Hadilov písař žije v Africe, v oblasti od Sahary na jih. Je to dravec s unikátní schopností lovit hady. Druhové jméno získal pro chocholku připomínající pero zastrčené za uchem a podle nohou s černými "punčoškami" připomínajícími klotové rukávy někdejších úředníků.

S pomocí svých dlouhých, štíhlých, ale extrémně silných nohou tenhle pták loví i smrtelně jedovaté hady. Kromě kopů nohama si hadilov pomáhá i křídly s až dvoumetrovým rozpětím, které mu pomáhají udržovat rovnováhu. Použít je umí i jako ochranný štít.

Britští vědci z Hawk Conservancy Trust změřili, že hadilov dokáže při útoku vyvinout sílu více než 195 newtonů, což odpovídá hmotnosti zhruba 20 kilogramů. Dokáže tedy hada ukopat silou přesahující pětinásobek jeho tělesné hmotnosti. Kontakt ptačích nohou a umělého hada trval při pokusu pouhých 15 milisekund.

Výsledky výzkumu by se podle vědců mohly stát základem pro vývoj řady nových aplikací, včetně biologicky inspirované techniky. Z hlediska biomechaniky by výzkum mohl ukázat novou cestu vývoje protéz.

autor: DV
Spustit audio