Nevěřte zeleným fanatikům, nenechte Šumavu uschnout, podpořil Zeman senátní verzi novely zákona o národních parcích

Prezident Miloš Zeman v úterý v Poslanecké sněmovně podpořil senátní verzi novely zákona o ochraně životního prostředí, která chce změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Zeman se tak postavil také proti zvětšování bezzásahových zón v národním parku Šumava, časem by podle něj uschl i její zbytek. Mluvil o zelených fanaticích a umělé divočině. O nových pravidlech ale Sněmovna nakonec v úterý nerozhodla. Debatu přerušila přestávka klubu ODS. Kdy se poslanci k předloze vrátí, zatím není jasné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman vystoupil ve sněmovně k novele Zákona o ochraně přírody a krajiny

Prezident Miloš Zeman vystoupil ve sněmovně k novele Zákona o ochraně přírody a krajiny | Foto: Reprofoto

„Nevěřte zeleným fanatikům. Těm, kteří už toho zničili dost. Pokud se budou dále zvětšovat bezzásahové zóny, tak se setkáme s tím, že už uschne i zbytek Šumavy,“ pronesl prezident ve svém více než půlhodinovém projevu v narážce na kůrovcovou kalamitu z roku 2008.

V hospodářských lesích bylo podle něho zvykem, aby strom, který byl napaden kůrovcem, byl pokácen. Zeman to označil za dobrou praxi. V souvislosti s bezzásahovostí mluvil prezident o vytváření potěmkinovských vesnic a připomněl také vyschnutí pramene Vltavy.

„Prohlédl jsem si (Martinem) Bursíkem zničený les z helikoptéry. Mluvil jsem téměř se všemi starosty šumavských obcí. Dne 21. února vystoupím před Poslaneckou sněmovnou, abych podpořil senátní verzi zákona o národních parcích, která více chrání zájmy šumavských obcí,“ avizoval Zeman už při své lednové návštěvě Plzeňského kraje. Jeho úterní projev tak nepřinesl žádná překvapení.

Při svém projevu ve Sněmovně Zeman kritizoval právě někdejšího ministra životního prostředí Martina Bursíka, který byl zastáncem bezzásahových zón v národním parku Šumava.

„Byli jsme svědky zločinu, byla vytvořena fiktivní divočina, nikoli přírodní divočina, byla vytvořena poušť,“ narážel dál Zeman na řádění kůrovce. „Není nic smutnějšího, než když umírají stromy, když umírají v důsledku fanatiků, kteří si přáli umělou divočinu,“ dodala hlava státu.

Zvítězí obce, nebo příroda? Sněmovna projedná zákon týkající se národních parků vrácený Senátem

Číst článek

„Plně souhlasím s ministrem, když říká, že Šumava je pro všechny občany, kteří tam chtějí přijet a rekreovat se. Ať tam přijíždějí jako turisté a ať mají možnost využít běžné turistické infrastruktury, jako všude jinde,“ uved prezident a jako příklad uvedl rakouskou stranu Šumavy, kde není národní park, ale sjezdovky a lanovky a z turistického ruchu těží tamní obce.

Vědci podporují sněmovní verzi

„Ochranou přírody je i ochrana živočicha, který se jmenuje homo sapiens sapiens, přemýšlejte o tom, abychom neopakovali zločin, který se v minulosti na šumavské přírodě odehrál,“ řekl v závěru projevu Zeman, který je zastáncem posilování práv obcí sídlících na Šumavě.

Naopak za neschválení senátní verze se v petici s 47 tisící podpisy postavila řada občanů, včetně vědců a akademiků. „Novela, kterou původně schválila Sněmovna, představovala optimální kompromis mezi špičkovými odborníky na ochranu přírody a zastánci rozvoje obcí," řekl v úterý před jednáním Sněmovny kritik senátní verze profesor Pavel Kindlemann z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Brabec: nepovedený právní text nás vrátí o 25 let zpět

Senátní návrh jde podle kritiků na ruku developerským a těžebním společnostem a ohrožuje zachování netknutého přírodního bohatství.

„Současně umožňuje turistické a rekreační využití, které není v rozporu s těmito cíli. Vzhledem k tomu, že by ale dlouhodobé cíle neexistovaly, bylo by tak prakticky možné jakékoli turistické a rekreační využití národních parků, včetně výstavby golfových hřišť nebo akvaparků, skutečně cokoli,” nesouhlasí se senátními změnami ani ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Na úterním jednání Sněmovny senátní verzi označil za nepovedený právní text, který Česko v oblasti ochrany přírody vrací o 25 let zpět. Senátní pozměňovací návrh má podle Brabce navíc závažné právní, systémové a věcné chyby.

Odpůrci poslaneckého znění mluví hlavně o Šumavě. Bez senátních úprav podle nich zasáhne tamní obyvatele, udělá z nich lidi nižší kategorie, případně je dokonce donutí odstěhovat se.

DUHA: táhne divoká příroda a ekoturistika

Programový ředitel hnutí DUHA Jiří Koželuch na serveru E15.cz ale připoměl studii renomované britské společnosti EFTEC, která porovnala dvě možnosti vývoje národního parku Šumava. „Ekonomové spočetli, že krátkodobé příležitosti typu silně dotovaných staveb lanovek ani zdaleka nevyváží opačný přístup: rozšíření nabídky nedotčené divoké přírody, která by umožnila další rozvoj šetrného turismu. Studie vlastně jen potvrzuje výsledky z evropských národních parků a obecné trendy, kdy ekoturistika a poptávka po zážitcích z divočiny rostou, zatímco o dovolené v resortech zájem stagnuje,“ argumentoval Koželuch.

Zmínil také výzkum Univerzity Karlovy, který na základě statistických dat zjistil, že šumavské obce mají dvakrát větší příjem na hlavu, než je průměr u srovnatelných obcí v Jihočeském a Plzeňském kraji.

Většina stran bude v úterý hlasovat pro sněmovní verzi. Pro senátní verzi budou jednotně hlasovat pouze poslanci ODS. Ministr životního prostředí v úterý novinářům řekl, že schválení senátní verze by znamenalo faktický zánik národních parků. Prezident už se nechal slyšet, že pokud zákon sněmovnou projde bez senátních pozměňovacích návrhů, bude ho vetovat.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme