Nezachraňujte ježky - většinou vaši pomoc nepotřebují!

18. listopad 2015

Před příchodem zimy začínají záchranné stanice pro zvířata plnit ježčí mláďata, která tam nosí lidé z obavy, že by v přírodě nepřežila. Ve většině případů to ale není pravda.

Ohroženi jsou především zranění ježci a pak také ti, kteří nedosáhnou zimovací váhy 600 až 700 gramů. Do zimního spánku však ještě mohou zesílit.

Podle letošního počasí může čas zimního spánku přijít třeba až kolem Vánoc. „Ve většině případů je zatím zbytečné ježečkům pomáhat, nepotřebují to,“ potvrzuje Ivana Hancvenclová ze záchranné stanice Archa při ZOO Liberec.

Ohrožující mohou být pro pozdní ježčí mláďata až celodenní mrazy. „Pokud budou velké mrazy nebo pokud bychom ježečka našli na sněhu, tak to už znamená, že opravdu nestíhá. Pokud ale půjde o pár dnů s teplotou kolem -5 stupňů, tak s tím se ježek ještě vyrovná,“ vysvětluje Hancveclová.

Ježek může přezimovat i na vaší zahradě. Stačí mu k tomu třeba i obyčejná hromada listí. Ostatně právě tam můžete najít ježčí pelíšek s mláďaty.

Ježci

Pomoci ježkům můžete i přikrmováním. Vhodné jsou malé granule pro psy či kočky, pokud nemrzne, tak také konzervy. S jablíčkem, tak jak to bývá na obrázcích, ale ježka ve skutečnosti moc nepotěšíte.

„Ježci se ke spadaným jablkům skutečně stahují, ale proto, že tam najdou červíky, a to jim chutná,“ dodává Hancveclová.

Zvířátka tedy, pokud nejsou viditelně zraněná, raději nechte v přírodě, případně se obraťte na odborníky. Záchranné stanice najdete kromě Liberce třeba také v Libštátě na Semilsku či v Dolním Týnci na Litoměřicku.

Spustit audio