Neznámý virus delfínů

13. červenec 2013

Příčinou smrti delfína, kterého moře vyplavilo na kalifornskou pláž, byl zřejmě nový druh polyomaviru. Je to vůbec poprvé, kdy se u delfína našel tento typ viru.

Polyomaviry napadají ptáky i savce včetně člověka. Většina savčích virů způsobuje jen lehká nebo dokonce subklinická onemocnění. O to větší bylo překvapení vědců, kteří zkoumali vzorky tkáně samice delfína obecného (Delphinus delphis), která byla v říjnu roku 2010 objevena na pláži kalifornského San Diega. Pitva tehdy odhalila, že příčinou smrti byla bronchitida. Výsledky zkoumání tkáně naznačovaly, že onemocnění bylo virového původu. Vzorky pak převzali odborníci na infekční nemoci z Kolumbijské univerzity, kteří v nich osekvenovali virovou DNA.

Zjistili tak, že samici delfína infikoval dosud neznámý polyomavirus. Jak moc je pro delfíny nebezpečný, také není jasné – dokonce ani nevíme, jestli jde skutečně o delfíní virus. Jedna možnost je, že jde o prvního známého zástupce polyomavirů, kteří se vyskytují u mořských savců a kteří zatím unikali pozornosti vědců. Stejně reálná je ale i možnost, že virus pochází od zcela jiného živočišného druhu a „přeskočil“ na jiného hostitele. Podobným nedávno objeveným případem je ptačí chřipka, která začala napadat tuleně. Tak či tak je ale objev nového polyomaviru velmi významný jak z hlediska ochrany mořských savců, tak případného přenosu na člověka.

Zdroj: PLOS ONE, ScienceDaily

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio