Ničili všude, kam přišli. Zachráněné památky po nájezdech džihádistů ukrývá muzeum v Bagdádu

Skrývá poklady Sumeru, Babylónie nebo Asýrie. Irácké muzeum v Bagdádu má ve sbírkách díla mnoha civilizací, které tisíce let vzkvétaly a uvadaly na území Mezopotámie. Mnohé z artefaktů ale zmizely při rabování po pádu režimu diktátora Saddáma Husajna. Muzeum poté bylo dlouho zavřené a své brány otevřelo návštěvníkům teprve před dvěma lety.

„Tyto sochy většinou stály před významnými budovami, jako byly svatyně,“ popisuje průvodkyně dvojici metr vysokých sedících lvů s vyceněnou tlamou z terakoty, kteří zhruba před čtyřmi tisíci lety zdobili, ale také chránili jeden z chrámů v Babylonii.

„Sochy tohoto typu bývají duté a vzduch tak proudí jejich ústy do různých částí těla a ty pak vydávají zvuky. To je znamení pro špatné duchy a nepřátele, ať dávají pozor a vzdálí se od tohoto místa, protože tady nemají co dělat,“ říká.

Žádní z těchto strážců ale neodradil lupiče, kteří do muzea vtrhli po svržení Sadámova režimu v roce 2003. „Tehdy jsme přišli o 15 300 děl. Dosud se podařilo získat zpět 4 200 kusů. Zbytek skončil v Evropě nebo Spojených státech a některé předměty jsou v soukromých sbírkách, odkud je velmi těžké je dostat zpět. Ale doufáme, že nám ostatní země pomůžou a podaří se nám památky získat,“ upozorňuje ředitel iráckých muzeí Ahmed Kamel Mohammed.


Irácké armádě se letos podařilo dobýt zpět z rukou džihádistů Mosul. S obnovou škod v tomto městě pomáhají také čeští vědci z Akademie věd.

Irácké památky ale v posledních letech čelí něčemu horšímu, než jsou krádeže. Ve sbírkách muzea jsou také předměty, které úřady stačily ukrýt před radikály z takzvaného Islámského státu, kteří ničili před islámské umění všude, kam přišli.

„Takzvaný Islámský stát zničil skoro pětaosmdesát procent archeologického naleziště v Ninive. Úplně zničili také památky v místech, kde stálo starověké město Nimrud. To samé platí i o památkách v Hatře. Teď se snažíme zjistit rozsah škod v těchto oblastech. Pomáhá nám italská a japonská vláda. V listopadu bude v Paříži důležitá konference pořádaná organizací UNESCO, kde bychom měli sestavit plán jak zničené památky a naleziště obnovit,“ potvrzuje irácký ministr kultury Farjád Ravandúzí.

Ochrana a obnova památek je teď pro jeho úřad prioritou, ale po vojenské porážce džihádistů prý přichází na řadu další důležitý úkol, porazit takzvaný Islámský stát ideologicky.

autor: mac
Spustit audio