Nizozemská vláda podpoří digitální rozhlas dražením dalších licencí pro DAB+

13. červenec 2017

Frekvenční spektrum má umožnit vznik takzvané čtvrté vrstvy digitálního rádia fungujícího ve III. pásmu, která bude určena pro regionální veřejnoprávní studia a nekomerční vysílatele.

Jednatřicet licencí pro digitální rozhlasové vysílání DAB+ chystá vydražit nizozemská vláda, která tak chce podpořit další rozvoj technologie v zemi. Informoval o tom web Telecompaper. Vláda dále ve svém prohlášení deklarovala, že nadále zajistí hladkou cestu pro zavedení digitálního rádia v jedné ze zemí Beneluxu. Všechny existující licence pro privátní hráče byly prodlouženy o dalších pět let.

Frekvenční spektrum má navíc umožnit vznik takzvané čtvrté vrstvy digitálního rádia fungujícího ve III. pásmu, která bude určena pro regionální veřejnoprávní studia, nekomerční vysílatele a privátní subjekty fungující doposud v pásmu středních vln. Frekvence mohou přijít kromě již existujících vysílatelů také ke zcela novým stanicím, které chtějí získat vyšší posluchačský zásah, případně zvukovou kvalitu. V této oblasti je zatím vše na začátku. Čeká se na rozhodnutí o licenčním řízení a také chystanou veřejnou konzultaci.

autor: lukpo
Spustit audio