Nizozemsko se potýká s nedostatkem míst pro imigranty, chystá provizorní ubytovny

Podobně jako Česko se v posledních týdnech potýká s přílivem uprchlíků i Nizozemsko, ovšem v daleko větším rozsahu. Jeho přijímací střediska jsou plná a pro ty, kdo už získali azyl, nemá dost bytů. Chystá se proto vybudovat provizorní ubytovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na stálé ubytování čeká v Nizozemsku 26 tisíc běženců (ilustrační foto)

Na stálé ubytování čeká v Nizozemsku 26 tisíc běženců (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Šestadvacet tisíc lidí běženců čeká v Nizozemsku na stálé ubytování.

Podle mluvčího Agentury pro umisťování přistěhovalců Jan Stalmana už 13 tisíc z nich získalo azyl, a může tedy opustit přijímací tábory. Není pro ně ale dost volných bytů, kam by se mohli přestěhovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nizozemsko se potýká s nedostatkem míst pro imigranty. Jak země tento problém řeší, zjišťoval Pavel Novák

Nizozemsko zažívá největší vlnu přistěhovalců za posledních 10 let. Na rozdíl od Česka tato vyspělá západní země s pověstí tolerantní společnosti je pro mnoho uprchlíků cílovým státem, ve kterém se chtějí usadit.

Jenže bez trvalého bydliště nedostanou azylanti práci a nemohou chodit na integrační kurzy, které jim mají pomoci začlenit se do nového prostředí.

Další úředník z Agentury pro umisťování přistěhovalců poukazuje také na problém, že řešením není najít bydlení pro každého jednoho přistěhovalce, který dostal azyl. Za takovým totiž může přijít i jeho rodina.

Musejí se tedy hledat byty ne pro jednotlivce, ale nejméně pro tříčlenné skupiny. Bytů ale není dost, a tak se budou muset uprchlíci spokojit třeba s tím, že budou byt sdílet s nějakou další rodinou.

Voda na mlýn nacionalisty Wilderse

Prozatím tedy ti, co už dostali azyl a mohli by opustit přijímací tábory, žijí společně se žadateli o status uprchlíka, a zabírají tak místo pro nově přicházející.

Ve městech Zwolle na severu a Goes na jihozápadě Nizozemska proto vláda minulý měsíc otevřela dvě nová střediska pro celkem 800 lidí. A úřady jednají s několika obcemi o otevření dalších provizorních uprchlických táborů.

To je voda na mlýn radikální Strany pro svobodu politika Geerta Wilderse. Ten říká, že v Nizozemsku je už přistěhovalců dost, a vytýká vládě premiéra Marka Rutteho, že dává víc peněz na uprchlíky než na péči o Nizozemské seniory. Každý přistěhovalec přijde totiž podle Wilderse nizozemské daňové poplatníky na 36 tisíc eur ročně.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme