Nizozemský operátor MTVNL plánuje další výstavbu DAB vysílačů

15. duben 2016

Zájemci si mohou z této digitální zemské sítě naladit stanice NPO 1, NH Radio, Omroep West, GrootNieuwsRadio, Team FM, GigantFM a Radio JND.

Navyšovat pokrytí svého digitálního rozhlasového multiplexu ve standardu DAB+ plánuje nadále operátor MTVNL. Informuje o tom web totaal.nl. Podrobnosti nejsou v tuto chvíli prozatím známy, nicméně se předpokládá, že v příštím roce by se digitální síť měla stát celoplošnou. MTVNL proto plánuje v následujících měsících investovat do pořizování nových technologií a vysílacích stanovišť. Všechny stanice, až na dvě výjimky, fungují ve zmíněném multiplexu s datovým tokem 48 kbps v normě DAB+/HE-AAC.

A jaké je aktuální obsazení multiplexu? Zájemci si mohou z této digitální zemské sítě naladit stanice NPO 1, NH Radio, Omroep West, GrootNieuwsRadio, Team FM, GigantFM a Radio JND. V Nizozemsku v současné době funguje veřejnoprávní síť NPO, komerční síť na kanálu 11C (je složena z řady vysílačů o výkonu do 10 kW), několika regionálních sítí () a již zmiňovaného multiplexu MTVNL. I tamní posluchači už museli pořídit časem modernější přijímače, protože stanice jsou šířeny ve standardu DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio