Noc kostelů 2014

24. březen 2015

Více než 1000 kostelů, kaplí a modliteben se v letošním roce přihlásí k Noci kostelů z 23. na 24. května. Připravena je řada novinek.

Poprvé se do akce zapojí všechny křesťanské církve, které jsou sdruženy v Ekumenické radě církví ČR. Opět se podařilo zvýšit počet míst, které se k Noci kostelů připojí. Putování po sakrálních památkách nenabízí pouze duchovní zastavení, ale také hudbu, divadlo nebo komentované prohlídky. Rovněž se zvyšují počty speciálních programů pro handicapované. Organizátoři připravili také brožury, magnety, pexesa a karty, na které můžete s dětmi sbírat razítka navštívených míst.

První Noc kostelů (Lange Nacht der Kirchen) proběhla v roce 2005 ve Vídni a během čtyř let se rozšířila do celého Rakouska. V roce 2009 „překročila hranice“ a zapojily se do ní kostely v Brně a Plzni. V loňském roce se k Noci kostelů přihlásilo více než 1300 kostelů, které navštívilo na 450.000 zájemců.

Řadu let patří Noc kostelů také do vysílání Českého rozhlasu. Připomenout si můžete nejen Víkendovou univerzitu, Třetí dimenzi, ale také seriál.

Pražská arcidiecéze
V Praze si návštěvníci mohou vybrat z 270 míst. Zajímavou nabídkou je trasa nazvaná Neviditelné kostely, která upozorňuje na kostely a modlitebny ukryté v blocích domů nebo panelácích. Netradiční podívanou bude jistě také pouť přes Karlův most s rozžatými svícemi, která bude probíhat od 20 hodin.

Brněnská diecéze
V Brně bude po dvouleté pauze opět zpřístupněna kaple Matky Boží u hradu Veveří, kde se dočkáte komentovaných prohlídek i barokní hudby. Zajímavou perličkou může být vystavení kopie gotického obrazu Madony z Veveří.

Plzeňská diecéze
V Plzni můžete svou Noc zahájit už v odpoledních hodinách. Stačí, když zamíříte do katedrály sv. Bartoloměje, kde vám zpřístupní půdu kostela se středověkými prvky. Vstoupit budete moci také do klenotnice nad sakristií. Pokud vás nelákají výšky, budete mít vzácnou příležitost prohlédnout si nový zvon pro tuto katedrálu, dvoutunového Hroznatu, který bude umístěn od 17 hodin v provizorní zvonici vedle katedrály.

Pokud si chcete prožít pocit hledače pokladů, můžete využít mapy poutníka, která vás provede 15 kostely a na závěr nabídne schránku s pokladem. Ti, kteří navštíví alespoň 10 kostelů, získají certifikát poutníka vytrvalce. I v této diecézi je z čeho vybírat, protože k Noci kostelů se připojuje na 130 míst.

Českobudějovická diecéze
Jednou z novinek této lokality bude možnost navštívit zrekonstruovanou katedrálu sv. Mikuláše v Českých Budějovicích, kde se dozvíte také o opravách kostela sv. Rodiny.

Litoměřická diecéze
Pokud vás zajímá historie zvonařství v Čechách, pak se vydejte do kostela sv. Jakuba v Mnichově Hradišti. V nabídce Nové Vsi nad Nisou je pro změnu možnost vyzkoušet si hru na harmonium. Osecký klášter zajistil pro své návštěvníky zážitek v podobě zpěvu operní pěvkyně O. Procházkové za varhanního doprovodu. Vynechat nesmíme ani Teplice, kde bude nově zpřístupněna románská krypta, základy baziliky a rovněž můžete navštívit expozici Po stopách zaniklého kláštera v Teplicích.

Opravdu nezapomenutelný zážitek vás čeká v Zahořanech u Litoměřic, kde otevřou svůj kostelík po 50 letech. Z bezpečnostních důvodů bude možné do interiéru pouze nahlédnout.

Královéhradecká diecéze
Katedrála Svatého Ducha v Hradci Králové bude lákat na duchovní zastavení, přednášky, ale také výstavy. Na místě se dozvíte například o historii gotického pastoforia v katedrále, vlivu zvonů na skladatele duchovní hudby, ale můžete si vybrat také jednu z komentovaných prohlídek chrámu nebo se podívat na výstavu liturgických předmětů. V Chrudimi v kostele Nanebevzetí Panny Marie se můžete v 19 hodin připojit k okružní jízdě po několika méně známých kostelech Železných hor, později vystoupit na věž a prohlédnout si zvonici.

Olomoucká arcidiecéze
Olomoucká arcidiecéze zpřístupňuje v letošním roce 213 kostelů a modliteben. Duchovní zastavení si můžete zpříjemnit také praktickou ukázkou hry na loutnu, která vás od půl deváté čeká v kostele Povýšení v. Kříže v Prostějově na Filipcově náměstí. Připraveny jsou také prohlídky s průvodkyněmi nebo varhanní koncert.

Ostravsko-opavská diecéze
Noc kostelů můžete prožít také na kole. Stačí se v 17 hodin dostavit na parkoviště před kostelem Pusté Polomi. Navštívit můžete také Památku roku 2013 - opravený kostel sv. Kateřiny ve Štramberku. V Bílovci přichystali pro zájemce Zámeckou slavnost, kdy budete moci vstoupit také do kaple sv. Hyacinta. Netradiční program připravili v Hlučíně-Darkovičkách, kde si můžete prohlédnout zápisy ve starých matrikách.

Další detaily o Noci kostelů můžete najít na webu www.nockostelu.cz

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.