Noc vědců ve Slaném a v Kralupech bude plná světla. Uvidíte při ní desítky pokusů

25. září 2015

Kouzla a hry se světlem. To je hlavní téma dnešní Noci vědců, která se uskuteční také v Gymnáziu Václava Beneše Třebízského ve Slaném a v Technoparku v Kralupech nad Vltavou. Návštěvníci při ní mohou sledovat nejrůznější pokusy, účastnit se přednášek a soutěží.

Gymnázium ve Slaném bylo před pěti lety první střední školou v Evropě, která se do akce zapojila. Studenti předvedou lidem dnes od 18 hodin do půlnoci v rámci projektu "Budiž noc a budiž světlo!" asi padesát pokusů – např. s laserem, zájemci uvidí i různé optické klamy nebo pokusy s dusíkem. Organizátoři očekávají zhruba tisíc návštěvníků.

Letos poprvé bude Noc vědců také ve vědecko-technickém parku v Kralupech, což je inovační centrum Vysoké školy chemicko-technologické. Už od 16 do 21 hodin tam jsou připraveny různé efektní pokusy se světlem. Organizátoři zdůrazňují, že akce je pro děti, rodiče i prarodiče, protože se pokusí vědu zájemcům přiblížit velmi srozumitelnou formou. Na zájemce tam čeká například znalostní kvíz o ceny pro žáky a studenty „Mladý vědec“ nebo „Hodina moderní chemie“, kde uvidíte jak se vyrábí zmrzlina v laboratoři.

Noc vědců je celoevropská akce, která se snaží popularizovat vědu. Jejím letošním tématem je světlo a vědci se budou snažit na desítkách škol, univerzit a vědeckých institucích po celé republice připomenout i důležité objevy, které se světlem souvisejí. V ČR se loni konala na 40 místech a navštívilo ji 34.500 lidí.

autoři: Kateřina Havránková , von
Spustit audio