Noční oblohou proletí Drakonidy, k pozorování meteorů není potřeba vybavení

Lidé můžou během následujících nocí pozorovat na obloze meteory. Takzvané padající hvězdy budou při jasné obloze vidět i bez speciálního vybavení. Poznají se tak, že většinou vybíhají z jednoho bodu a padají pomalu, třeba i vteřinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meteorický roj

Meteorický roj | Foto: Petr Horálek, Miloslav Druckmüller

„Letos můžeme čekat okolo deseti meteorů za hodinu pro jednoho pozorovatele,“ říká Pavel Spurný z Astronomického ústavu Akademie věd.

Roj Drakonidů letos nebude výjimečně silný, přesto může být velmi výrazný. Jeho zvýšená aktivita záleží na návratu zdrojové komety (21P/Giacobini-Zinner, pozn. red), která se naposledy výrazně přiblížila v roce 2011.

„Meteory se vyznačují tím, že vylétají ze stejného bodu na obloze. Když si zpětně prodloužíme dráhy meteorů po obloze, dostáváme se do jednoho místa,“ vysvětluje. „Radiant,“ tedy bod, ze kterého meteory zdánlivě vylétají, se nachází v souhvězdí Draka. Na hvězdné obloze sousedí se známějším Malým vozem

„Drakonidy se vyznačují tím, že jsou relativně pomalé. Máme celkem čas si je trošku prohlédnout, doba trvání je kolem jedné sekundy,“ říká astronom.

Nejlépe pozorovatelné budou meteory v sobotu po osmé hodině večer. „Meteory se nejsnadněji pozorují pouhým okem. Jediné, co je potřeba, je temná obloha, tedy vyjít někam za město, kde je dostatečná tma. Musí k tomu být vhodné pozorovací podmínky – musí být jasno,“ upozorňuje Pavel Spurný.

Drakonidy nebudou posledním meteorickým rojem tento měsíc. Další, ještě aktivnější, se objeví v druhé polovině října. Takzvaných Orionidů by mohlo na obloze proletět až 30 za hodinu.

Vojtěch Man, Anna Horáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme