Nominace na Grammy si nesmírně vážím, říká pěvkyně Kožená

EXKLUZIVNĚ. Při vyhlašování nominací na ceny Grammy zaznělo také jméno operní pěvkyně Magdaleny Kožené. A to v kategorii nejlepší Klasické vokální sólo album. Národní akademie hudebního umění a věd ve Spojených státech takto ocenila její nahrávky Monteverdiho děl. Umělkyně poskytla Českému rozhlasu exkluzivní rozhovor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magdalena Kožená

Magdalena Kožená | Foto: Fotobanka Profimedia

„Na natáčení vzpomínám velice ráda. Natáčeli jsme to ve Švýcarsku v malém kostelíčku, takže panovala velmi příjemná téměř domácká atmosféra. Ansámbl na tuto muziku je vždycky o něco menší, takže tam bylo asi deset hudebníků,“ vzpomíná pěvkyně.

Album vzniklo u vydavatelství Deutsche Grammophon na počátku roku. Kožená byla tehdy ve studiu společně s italským dirigentem Andreyem Marconim.

Nominacím na Grammy vévodí Beyoncé. Šanci má i česká pěvkyně Kožená

Číst článek

„Jsem ráda, že to je právě Monteverdi, se kterým jsem začínala při studiích na konzervatoři. Je to takový skladatel, který mi leží velice blízko na srdci a o to víc mě to ocenění potěšilo,“ tvrdí.

Vítězové 59. ročníku Grammy budou oznámeni na galavečeru v Los Angeles 12. února. Kožená patří ke světové operní špičce. Nominaci na slavnou hudební cenu získala už v roce 2006 v kategorii producent roku za nahrávku klasické hudby.

„Každá taková věc udělá člověku radost, pokud to ocení nejen diváci, ale i odborníci,“ říká Kožená.

Přehrát

00:00 / 00:00

Magdalena Kožená je nominovaná na cenu Grammy.mp3

Právě klasické nahrávky byly z české produkce na Grammy nominovány nejčastěji. V roce 2005 například soutěžila třetí a čtvrtá symfonie Bohuslava Martinů, kterou s Českou filharmonií nahrál dirigent Jiří Bělohlávek. Před třemi lety zase Grammy získala česká muzikanta Markéta Irglová společně s hudebníkem Glenem Hansardem za muzikál Once.

Magdalena Kožená jako Carmen v Salcburku, dirigent Simon Rattle (vlevo), tenorista Jonas Kaufmann (vpravo) | Foto: Petr Veber

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme