Norské úřady pro ochranu dětí v Oslu a kraji Akershus prý zanedbávají své povinnosti

Norské úřady v některých částech země zanedbávaly až dvě pětiny dětí, u kterých měly dohlížet, jak je o ně postaráno. Tvrdí to zpráva místních úřadů v norské metropoli Oslu a přilehlém kraji Akershus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo norské sociální služby Barnevernet

Sídlo norské sociální služby Barnevernet | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Na rozdíl od kritiky, která na adresu norského úřadu na ochranu dětí Barnevernet zní z České republiky, podle zprávy hejtmanství pro Oslo a přilehlý region Akershus není problematická přehnaná přísnost, ale naopak zanedbávání péče.

Kontroloři objevili necelých 300 případů, ve kterých úřady nejednaly tak, jak měly.

„Úřad pro ochranu dítěte dostal informaci o problémech v rodině, ale rozhodl se, že případ nebude dál vyšetřovat, protože to nepovažoval za odůvodněné. Například proto, že zdroj informace nepovažovali za důvěryhodný. Hlášené problémy mohou znamenat násilí na dětech, nedostatečnou péči, chudobu nebo podezření školy, že něco v rodině není v pořádku,“ vysvětlila Bente Ryggová z hejtmanství pro Oslo a region Akershus.

Podle kritické zprávy pokulhává i kontrola následné péče v náhradních rodinách a institucích pro péči o dítě. Tento dohled mají na základě nové legislativy z loňského roku na starost místní úřady, a už ne Barnevernet. Podle dokumentu dohled úřady zanedbávaly ve dvou pětinách případů.

„Patnáctiletá dívka v instituci pro péči o dítě zabila noční ošetřovatelku, která tam měla službu. Druhý případ se týká problému v původní rodině, kde desetiletý chlapec zemřel na podvýživu a dehydrataci,“ popsala Bente Ryggová.

Jak doplnila, oba případy vyšetřuje policie a nejsou ještě uzavřené. Patnáctiletá údajná vražedkyně má podle dostupných informací mentální problémy.

Případ zemřelého chlapce je pak o něco vážnější. Jak uvedla norská média, o problémech v rodině úřad věděl poté, co ho hlásil ošetřující lékař.

Simona Bartošová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme