Norsko chce v příštím roce vypnout VKV, podpora digitalizace ale narazila

19. duben 2016

Tamní vláda se dostala do problémů zejména proto, že finanční účast státu neměla být řešena bez souhlasu na evropské úrovni.

Vypnutí analogového vysílání v pásmu VKV v příštím roce v Norsku se může zkomplikovat. Postup norské vlády a podpora digitalizace rozhlasového vysílání DAB byly napadeny u evropského regulátora ESA hned třemi stížnostmi. Na svém blogu na skutečnost upozornil Zdeněk Duspiva, ředitel studií ČRo České Budějovice a ČRo Region – Vysočina, zprávu přinesl i Digitalradioinsider. Duspiva píše, že ESA již v minulosti dospěla k závěru, že pravidla Evropské unie týkající se státní podpory byla porušena. Tehdy však šlo pouze o obecný závěr, který nepřinesl procesu závažnější dopad.

Norská vláda se dostala do problému zejména proto, že finanční podpora je v rozporu s pravidly EU, respektive není možné, aby takový krok bylo možné realizovat bez souhlasu na evropské úrovni. Podle ESA tak byla porušena pravidla hospodářské soutěže. Celá kauza se bude pravděpodobně řešit na právní úrovni. Tomuto kroku může zabránit pádné vysvětlení, které ESA očekává. Digitalradioinsider připomíná, že podpora digitalizaci terestrického rádia byla stanovena na částku 205,6 milionů norských korun (NOK), tedy v přepočtu necelých 600 milionů korun. Odpověď vlády se očekává na konci dubna.

autor: lukpo
Spustit audio