Nosatý tyranosaurid

9. květen 2014

Paleontologové popsali bizarní druh dravého dinosaura ze skupiny tyranosauridů. Kvůli svému prodlouženému čenichu si vysloužil přezdívku „Pinocchio rex“.

Naprostá většina dosud popsaných dinosaurů z čeledi Tyrannosauridae měla hlavu s mohutnými čelistmi a relativně krátkým čenichem, která umožňovala velmi silný skus. Výjimkou je 5 až 6 metrů dlouhý Alioramus, který žil v období svrchní křídy před 70 až 65 miliony let v Mongolsku. Jeho fosilie naznačují, že kromě typických tyranosauridů, jako byl severoamerický Tyrannosaurus rex či asijský Tarbosaurus, mohly existovat i druhy s prodlouženým čenichem a celkově štíhlejší hlavou. Problém byl, že až dosud byly objeveny jen dvě fosilie takových „nosatých“ tyranosauridů a obě patřily k mláďatům. Vědeckou obec rozdělily do dvou skupin: podle jedné je lebka s prodlouženým čenichem jen raným růstovým stadiem, podle druhé nálezy poukazují na existenci odlišné vývojové větve tyranosauridů.

Záhada se však zřejmě dočkala svého vyřešení - tým britských a čínských paleontologů v odborném časopise Nature Communications popsal nový druh tyranosaurida Qianzhousaurus sinensis, který žil na samém konci éry dinosaurů před 66 miliony lety v jihovýchodní Číně. Tentokrát jde o prakticky dospělé zvíře, které bylo téměř dvakrát větší než Alioramus. Mělo prodlouženou lebku i čenich, který zdobila řádka rohů a který dinosaurovi přinesl logickou přezdívku „Pinocchio rex“. Existence vývojové větvě nosatých tyranosauridů se tak podle vědců nakonec potvrdila.

Dlouhé zuby „Pinocchia rexe“ byly užší než u jiných tyranosauridů, což naznačuje, že se živil jiným typem kořisti. Obě vývojové větve asijských tyranosauridů – s krátkým a dlouhým čenichem – tak v době svrchní křídy zřejmě mohly žít bok po boku, aniž by si konkurovaly. Ve světle těchto nových objevů se paleontologové domnívají, že „nosatí“ tyranosauridi byli široce rozšířeni a tvořili jednu z hlavních skupin dravých asijských dinosaurů.

Zdroj: ScienceDaily, Nature Communications

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio