Nová bezpečnostní hrozba se jmenuje digitální vydírání. Jak se mu bránit?

13. srpen 2014

Jak máte zabezpečený svůj mobil nebo tablet? Jestli nijak, hrozí vám digitální vydírání.

Podle analýzy Národního centra bezpečnějšího internetu (NCBI) a znaleckého ústavu APOGEO Esteem pachatelé z nezabezpečených zařízení kradou fotografie nebo nezálohovaná data. Za ně pak pod pohrůžkou zveřejnění požadují peníze.

Digitální vydírání je podle ředitele NCBI Jiřího Palyzy nová bezpečnostní hrozba. Souvisí s masovým rozšířením smartphonů a tabletů:

„Dochází k jednomu paradoxu a vůbec fenoménu dnešní doby, a to k tomu, že mobilní telefony už dávno neslouží pouze k telefonování a posílání krátkých zpráv, ale pracujeme s nimi mnohem intenzivněji a častěji než s vlastním počítačem. Ale hlavně: mobilní telefony a přenosná zařízení dnes obsahují komplexní data, která jsou osobního a citlivého charakteru. Často obsahují různá přístupová hesla do firemních interních sítí a prostředků, které jsou citlivé a mají vysokou hodnotu.“


Veřejné wi-fi sítě mohou být také hrozbou. „Tam může být nainstalovaný nějaký software nebo systém, který vám bude sledovat pohyb na klávesnici. To je třeba v případě různých kaváren,“ varuje Jiří Palyza. Nikdy se proto přes veřejné wi-fi nepřihlašujte do internetového bankovnictví.

Zatímco uživatelé počítačů už vědí o zásadách bezpečnosti, u mobilních zařízení podle Palyzy drtivá většina lidí žádné zabezpečení instalované nemá.

Přitom si neuvědomují, že operační platformy v chytrých telefonech a tabletech jsou jedny z nejzranitelnějších a jsou nejčastějším cílem útoků digitálních škůdců a šiřitelů škodlivého kódu.

Pocit, že když mám mobil nebo tablet neustále sebe, je v bezpečí, nestačí.

Ředitel centra doporučuje nastavit si alespoň elementární zabezpečení přístroje: zamykat ho číselným kódem.

„Druhou radou je pravidelně obsah mobilního telefonu nebo tabletu zálohovat. Ve chvíli, kdy bych cítil sebemenší problém, mohu mobilní zařízení převést do továrního nastavení, a smazat tak veškerá data. Budou-li data zálohována, není problém je obnovit. Třetí rada: postupovat selským rozumem a rozumným uvažováním hlavně při stahování obsahu z nezabezpečených nebo neověřených internetových stránek,“ dodává Jiří Palyza, ředitel Národního centra bezpečnějšího internetu.

autoři: mvo , bum , Michael Rozsypal
Spustit audio