Nová knihovna v Kutné Hoře by mohla být otevřená do čtyř let

14. únor 2018

Velký dárek by měli dostat čtenáři v Kutné Hoře. Radnice po několika letech sehnala peníze na novou knihovnu, stávající prostory v centru jsou totiž příliš malé.

Knihovna v Kutné Hoře delší dobu bojuje s nevyhovujícím zázemím. Chybí prostor pro knížky i pořádání besed. Dlouhodobý plán města je přestěhovat všechna oddělení do bývalé školy Na Náměti. To by se mělo podařit díky dotaci, kterou získala knihovna na přestavbu budovy.

„Knihovnu bychom mohli otevřít do čtyř let,“ říká ředitelka knihovny Gabriela Jarkulišová. Využitá by měla být i zahrada. „Mohly by se tam konat menší koncerty, literární kavárny a podobně,“ dodává.

Interiéry bývalé školy

Budova, kde by měla nový knihovna být je už asi deset let opuštěná a chátrá. „Budova je ve špatném stavu, město by do ní musela investovat tak jako tak,“ potvrzuje kutnohorský starosta Josef Viktora (ANO).

Rekonstrukce přijde včetně potřebného vybavení na zhruba 150 milionů korun. Podstatnou část toho, 129 milionů korun, by mělo město získat formou dotace z evropských fondů.

Pro přestavbu na knihovnu budou využité například bývalé školní třídy
autor: Michal Trnka
Spustit audio