Nová křižovatka u Parama je skoro hotová, v neděli ji vyzkouší první řidiči

31. srpen 2016

Stavební práce na nové křižovatce u Parama jsou u konce a už o tomto víkendu ji silničáři zprovozní. Průjezdná tak bude i navazující propojka na Duklu a na Přelouč a auta už nebudou muset jezdit po komplikovaných objížďkách.

Městu se tím podle silničářů výrazně uleví a lidé z Dukly se snadněji dostanou na vlakové nádraží.

Na křižovatce u Parama několik dělníků dodělává střed okružní křižovatky. Celý prostor se za dva měsíce změnil k nepoznání. Významně se rozšířil a jsou zde i nové odbočovací pruhy.

Asfalt je hotový, montují se značky

„Z převážné části byla dokončena kruhová křižovatka, jsou dokončeny asfaltové vrstvy, probíhá dokončování dopravního značení a zádlažeb. Dále se dokončují terénní úpravy v okolí křižovatky,“ řekl Stanislav Král z Ředitelství silnic a dálnic.


Ve středu odpoledne pardubická radnice s ohledem na zpoždění prací nedělní termín zpochybnila. Jisté je, že i když se křižovatka v neděli neotevře, v pondělí 5. 9. už se po ní jezdit bude. (aktualizováno 31. 8. v 16:40)

Důležitý dopravní uzel zprovozní silničáři už tuto neděli 4. září kolem poledne včetně propojky mezi hlavním tahem a mostem u Parama.

Řidiči jedoucí z Chrudimi, nebo od Hradce Králové budou moct zase odbočovat na Přelouč a na Duklu a snadněji se tak dostanou na dostihové závodiště i na civilní letiště.

Dělníci dokončují kruhový objezd u Parama v Pardubicích

Průjezd urychlí několik bypassů

„Doprava se zlepší podstatně, protože s novou křižovatkou vzniknou bypassy. To znamená, že od Chrudimi na Přelouč, od Dukly na Hradec a od Hradce na Chrudim budeme moct křižovatku projet bez jakéhokoliv zastavení,“ doplnil Král.

Křižovatka podle něj bude nápor dopravy zvládat: „Myslíme, že ano. Máme to podložena sčítáním dopravy a velikostí křižovatky.“

Čtěte také

Auta teď momentálně jezdí po staré hlavní silnici. Právě v neděli ji silničáři uzavřou a veškerá doprava povede přes kruhový objezd. Stávající silnice I/37 projde opravou.

„Ještě se musí provést sanace opěrné zdi podél trati a obnova živičného krytu v místě stávající komunikace,“ řekl Stanislav Král z ŘSD. Její oprava potrvá až do příštího roku. Pravděpodobně už na jaře by ale i tento tah mohl být průjezdný.

Nová okružní křižovatka u pardubického Parama (vlevo dole bypass z Chrudimi na Duklu)
autor: wol
Spustit audio