Nová naučná stezka v chomutovském zooparku nabídne radost z poznání

21. květen 2014

V rámci projektu „Vytvoření informačních tabulí na téma NATURA 2000 v pohraničí Krušných hor/Erzgebirge“ vytvořil Podkrušnohorský zoopark a Naturschutzzentrum Erzgebirge zbrusu nové naučné stezky s interaktivními prvky.

V zooparku nahlédnete do rozmanité přírody Krušnohoří na šesti stanovištích. Stezka představí síť chráněných území NATURA 2000 a zoopark jako Evropsky významnou lokalitu, zavede vás do lučního světa a vysvětlí problematiku horských luk. Zastavení s názvem Svět vzhůru nohama ukáže Krušnohoří jako oblast výskytu netopýra velkého, další seznámí návštěvníky s druhy bylinek, které byly v minulosti hojně používány v lidovém léčitelství. Jak se cítí pták v přírodním úkrytu si můžete vyzkoušet u zastavení Ptáčník, který se zabývá přírodními úkryty ptáků a důvody jejich ubývání ve volné přírodě. Poslední zastávkou naučné stezky je expozice rašeliny v roubené chalupě ve Staré Vsi.

Projektovým partnerem Podkrušnohorského zooparku je saské Naturschutzzentrum Erzgebirge, které stejně jako zoopark umístilo tabule přímo v oblasti zařazené do soustavy NATURA 2000. Ekologicky zaměřenou naučnou stezku ve Schlettau otevírá interaktivní tabule zobrazující biologického propojení německého a českého území, další jsou zaměřeny na biotopy lužní les a horský potok.

Cílem naučné stezky je nejen rozšíření povědomí o chráněných územích NATURA 2000, ale i vzdělávání veřejnosti zábavnou a zážitkovou formou.

Slavnostní otevření nové naučné stezky se uskuteční v pátek 30. května v 10:00 hodin za účasti českých i německých projektových partnerů.

autor: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov
Spustit audio