Nová trasa Geoparku Ralsko vede místem, kde skalní sesuv odkryl 90 milionů let staré zkameněliny

4. srpen 2015

První stezka v Geoparku Ralsko na Českolipsku je už vyznačená. Zájemci tak mohou vyrazit na devatenáctikilometrovou turistickou stezku z Bezdězu do Hradčan přes Bukové hory. Zpřístupnilo se tak jedno z míst bývalého vojenského výcvikového prostoru, kam se dřív nesmělo. Trasa vede místem, kde skalní sesuv odkryl několik desítek miliónů let staré zkameněliny mušlí.

„Ta trasa už je v podstatě hotová. Budou se dodělávat už jen rozcestníky a nějaké drobnosti,“ říká ředitelka Geoparku Ralsko Lenka Mrázová a dodává: „Budou možná do konce roku i informační tabule. Plánujeme je na ten nejzajímavější úsek od Strážova na Bukové hory směrem na Hradčany.“

Trasa po modrém turistickém značení vede do Strážova z Bezdězu. Strážov je zaniklá obec. V okolí byla Valdštejnská obora, kde nechybělo sedm mysliven a přímo v obci byl i lovecký zámeček. Ze zaniklé obce Strážov je to jen několik kilometrů k Bukové hoře.

„Stáří zdejších sedimentů bylo stanoveno na devadesát miliónů let. Jedná se o druhohorní pískovce. Na západním svahu Malé Bukové došlo nedávno k výraznému skalnímu řícení. Díky tomu ve zdejších kamenech můžeme najít mnohé fosilie, především otisky mušlí,“ vysvětluje na místě skalního řícení geolog Dominik Rubáš.

Zkameněliny mušlí v Ralsku

„Dojde sem ten, kdo o tom ví. Mohou sem lidé i s naším geologem. To skalní řícení je zajímavé, když je čerstvé. Postupně pak voda a vítr otisky ohladí a je z toho zase jen popadaný kámen,“ doplňuje Lenka Mrázová.

Na místě jsou i takzvané ichnofosilie. Zjednodušeně řečeno malé tunely živočichů na dně druhohorního moře, kteří si tak hledali potravu.

„Ty tunýlky si zpevňovali slizem. Proto jsou tvrdší a v pískovcích je můžeme najít v podobě trubiček,“ upřesňuje Dominik Rubáš.

Cesta na Strážov

Skalní řícení neznamená podle Lenky Mrázové pro turisty na stezce nebezpečí. „Skála je dostatečně daleko, takže tu stezku to neohrozí. Nebudeme tam dávat značení, které by vedlo k tomu skalnímu řícení.“

Přestože stezka vede v bezpečné vzdálenosti od zříceného pískovce, pro ty, kteří se rozhodnou si zkameněliny prohlédnout může představovat riziko. Potvrzuje to i geolog Dominik Rubáš: „Určitě to riziko je. Pískovce jsou v poslední době náchylné k podobným řícením.“

Turisté se mohou už v těchto dnech bezpečně po modrém značení vydat z Bezdězu do Hradčan. Na cestě mohou pak narazit na trasu značenou žlutě, která je zavede z Bukových hor také do Hradčan nebo Kuřívod.

Spustit audio