Nová vyhláška umožní celoroční odstřel přemnožené černé zvěře

23. leden 2016

Myslivci mohou od letošního roku střílet divoká prasata celoročně. Zemědělci tuto zprávu vítají. Divoká zvěř jim ročně způsobí miliónové škody.

„Černá zvěř hledá pod povrchem myši, červi a způsobuje velké škody, protože dochází k přeorání louky,“ popisuje Jiří Severa, předseda Zemědělského družstva Hosín na Českobudějovicku.

Divočáci ale podle něj dokáží nadělat pěknou paseku i na kukuřičných polích. „Na jaře po zasetí kukuřice umí jít přímo po řádku a vybrat zrna. Na podzim povalí kukuřici a sbírají palice, pak vznikají velké škody i kvůli tomu, že to nejde technikou sklidit,“ vysvětluje.

Myslivci ročně odstřelí 100 až 190 tisíc prasat. Počty zvířat ale už několik lety zůstávají stejné. Divočáci se doposud mohli lovit od srpna do konce ledna. Prodloužení lovecké sezóny na celý rok umožní lovcům střílet i bachyně se selaty.

To se ale některým myslivcům příčí. Patří mezi ně i Jiří Šenbauer z Hluboké nad Vltavou. „Odstřelit bachyni od malých selátek, to je prostě špatné. Myslivci se s tím asi musí vypořádat především sami. Pro každého myslivce to znamená lovit tak, aby neškodil,“ říká.

Aby se zastavil růst populace divočáků, musí se podle ministerstva zemědělství ročně odstřelit minimálně 200 tisíc divokých prasat. To je v průměru o 60 tisíc kusů více než v posledních pěti letech.

Otázkou ale zůstává, zda se najde dost myslivců, kteří zvířata uloví. Na rozdíl od divokých prasat myslivců stále ubývá.

Spustit audio