Nové druhy podmořských Gorgon

18. listopad 2013

Vědci popsali dva nové druhy mořských korálů z východního Pacifiku. Jsou čistě bílé a větví se podobně jako vlasy mytických nestvůr.

V řecké mytologii byly Gorgony tři ohyzdné dcery mořského boha Forkýna. Nejznámější je Medúsa, kterou zahubil hrdina Perseus. Společným rysem Gorgon byli kroutící se jedovatí hadi, kteří jim vyrůstali z hlav místo vlasů. Právě díky nim dodnes nese jméno Gorgon čeleď mořských měkkých korálů Gorgoniidae, které se větví podobným způsobem jako „vlasy“ šeredných sester. Vědci nyní popsali dva nové druhy rodu Eugorgia, který se vyskytuje výhradně v Pacifiku. Má širokou geografickou distribuci - najdeme jej od Kalifornie až po Peru v hloubkách až 65 metrů.

Eugorgia beebei

Korály Eugorgia jsou známé svou krásou a pestrými barvami, bílý byl zatím jediný druh s názvem Eugorgia alba. S identifikací nových druhů Eugorgia beebei a Eugorgia mutabilis tak měli vědci poměrně snadnou práci. Oba totiž mají čistě bílou barvu, která se ale po vytažení z vody mění na růžovou a šedou. Jejich objev zvýšil počet známých druhů rodu Eugorgia na 15 a významně přispěl k znalostem biodiverzity korálů ve východním Pacifiku.

Zdroj: ZooKeys

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio