Nové mobily a počítače se k úředníkům nedostaly, leží nerozbalené ve skladech. Magistrát kontroloval hospodaření TSK

11. prosinec 2017

Přes stovku mobilů a desítky počítačů ležely nerozbalené ve skladech. Mezi úředníky se jich dostal jen zlomek. A veřejné zakázky v řádech stovek milionů zase dělili tak, že se dostaly do mírnějšího režimu. Tak vypadalo podle zprávy pražského magistrátu hospodaření Technické správy komunikací. Kontroloři u 55 veřejných zakázek odhalili více než sedm desítek podezření na správní delikty. Se zprávou (i s její neveřejnou částí) se seznámil iRozhlas.cz.

Magistrátní odbor kontrolních činností provedl v Technické správě komunikací (TSK) takzvanou veřejnosprávní finanční kontrolu za rok 2016. Donedávna příspěvková organizace města – dnes akciová společnost, ve které je Praha jediným akcionářemvedla podle kontrolorů až na drobné nedostatky účetnictví podle zákona. Pochybení odhalili například v inventarizaci majetku.

„Vnitřní kontrolní systém nelze vzhledem ke zjištěným nedostatkům hodnotit jako zcela funkční, a to zejména v oblasti oprav, nákupu a vyřazení služebních vozidel, pořízení výpočetní techniky, personální agendy. Organizace porušila zákon o registru smluv, neboť v roce 2016 nezveřejňovala smlouvy a objednávky nad 50 tisíc korun v registru smluv,“ vyjmenovávají kontroloři.

Řečí čísel: u sledovaných 55 veřejných zakázek bylo zjištěno – mimo jiné – 73 nedostatků, které podle nich mohou být správními delikty.

Nové mobily a počítače? Do skladu

Loni 23. prosince to v Technické správě komunikací vypadalo na předčasné Vánoce. Vedení pražské příspěvkové organizace tehdy přislíbilo, že pořídí přesně 114 mobilních telefonů, a to za bezmála 400 tisíc korun bez DPH. „Při jejich fyzické kontrole bylo zjištěno, že k datu 22.6.2017 jich bylo zaměstnancům organizace přiděleno pouze cca 10 kusů na základě předávacích protokolů, ostatní kusy telefonů (nerozbalené v originálních krabičkách) se nacházely v uzamčené skříňce,“ stojí ve zprávě magistrátních kontrolorů, kteří poté v TSK prováděli hloubkovou kontrolu.

V prosinci 2016 přitom správa komunikací nakoupila ještě padesát počítačů. Jejich osud byl ale podobný: zaměstnanci dostali do užívání třináct z nich, dalších zhruba 35 počítačů - (kontrolorům totiž nebyl doložen přesný počet) bylo „ve skladu v nerozbalených krabicích“. „Pořízení počítačů tak neodpovídalo aktuální potřebě. Vzhledem k probíhající záruční lhůtě a rychlému morálnímu zastarání výpočetní techniky, nelze tento poustup hodnotit jako účelný a hospodárný,“ zhodnotili to nakonec magistrátní kontroloři v interní zprávě, se kterou se server iROZHLAS.cz seznámil a jejíž závěry projednala na svém zasedání i Rada hlavního města.

„Kontrola se týkala hospodaření příspěvkové organizace Technická správa komunikací hl. m. Prahy, nikoliv akciové společnosti Technická správa komunikací hl. m. Prahy, a.s. Akciová společnost nemá právo se vyjadřovat k hospodaření jiného subjektu,“ vzkázala bez dalšího mluvčí TSK Barbora Lišková. Na doplňující dotaz - tedy na koho je možné se obrátit s žádostí o vyjádření - už nereagovala.

Další pochybení magistrátní úředníci odhalili ve veřejných zakázkách, které podle zprávy TSK dělila na menší. Podrobnosti si přečtěte na serveru iRozhlas.cz.

autor: hm
Spustit audio