Nové pracoviště pro výzkum léčebného konopí vzniklo v Meclově na Domažlicku

24. srpen 2016

Zemědělci v Meclově na Domažlicku se zapojili do výzkumu léčebného konopí. Spolu s vědci z České zemědělské univerzity budou zjišťovat, jaká technologie by byla pro pěstování této rostliny výhodná. Zemědělská společnost investovala přes milion korun do úprav a vybavení speciálního pracoviště, které je jediné svého druhu v Česku.

Důvodem proč se zemědělci do projektu zapojili, bylo hledání nových cest dalšího rozvoje. Ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou, na základě jejich znalostí a zkušeností, se rozhodli využít nevyužité prostory. Ty přestavěli na pěstírnu konopí pro výzkumné účely, potvrdil Zdeněk Kutil, ekonom ze společnosti Meclovská zemědělská.

Prostory pro pěstování léčebného konopí musí splňovat určité podmínky. Jsou náročné na vlhkost vzduchu, teplotu, na světlo i na čistotu a hygienu. Základem jsou „mateční rostliny“ ze kterých se potom řízkují další rostliny. Nejprve musejí malé rostlinky vyrůst ve skleníku a potom se postupně přesouvají do dalších prostor. Posledním je tak zvaná „květárna“, kde se konopí pěstuje na květ.

Nové pracoviště pro výzkum léčebného konopí vzniklo v Meclově na Domažlicku

V Meclově se budou posuzovat tři různé technologie na pěstování rostlin. K tomu použijí vlastní odrůdu konopí. Co budou sledovat, popsala Anežka Janatová z České zemědělské univerzity v Praze: „Momentálně je tady asi kolem 80 rostlin. Zkoumáme ekonomiku, výnosy rostlin a obsah biologicky aktivních látek s cílem vyzdvihnout jednu z těch technologií, ve které se sejdou všechny již zmíněné atributy.“

Aby vědci získali dostatečné podklady a mohli technologie vyhodnotit, budou rostliny pěstovat v pěti cyklech, což zabere asi jeden a půl roku.

Až bude vybrána nejlepší technologie, která splní všechny požadavky, bude doporučena firmám, které ji potom budou moci dodávat českým pacientům. Podmínkou je, že dané firmy musí mít licenci.

O dodávky pro české pacienty mají zájem i zemědělci z Meclova, potvrzuje Zdeněk Kutil:“ Pokud se ukáže, že daný způsob pěstování funguje a má perspektivu, chtěli bychom zažádat o licenci na pěstování léčebného konopí.“

Licenci na pěstování léčebného konopí může, dle zákona, vydat pouze státní ústav pro kontrolu léčiv. Ten plánuje vypsat výběrové řízení do dvou let.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio