Nové saské DAB+ multiplexy již vysílají, šance na jejich zachycení je bohužel minimální

31. leden 2018

Určitou šanci by mohla mít síť z Lipska, která funguje na volném kanálu 6C. U něj je použit výkon 2 kW, tradičně s vertikální polarizací.

Německá spolková země Sasko dnes píše důležitou kapitolu do kroniky digitálního rozhlasového vysílání. Právě tady startují vůbec první dva lokální DAB+ multiplexy, které do budoucna mohou znamenat důležitý rozvoj na tomto poli. Nové rozhlasové sítě je možné naladit z Lipska a Freibergu. Pro zájemce z Čech ale o příliš optimistickou zprávu bohužel nepůjde. Výkon vysílačů je relativně nízký a šance na zachycení je tak za běžných podmínek minimální.

Při zlepšených troposférických podmínkách by se mohl na území Čech dostat signál multiplexu „DAB+ Leipzig“. Nejen, že funguje s vyšším výkonem oproti Freibergu, ale naladit je ho možné na kanálu 6C. Ten se u nás zatím vůbec nevyužívá. Testy sítě bylo možné poprvé zachytit 23. ledna, tedy minulý týden, v ostrém provozu je multiplex oficiálně ode dneška. Podle německých diskusních fór se však vysílalo již včera od pozdního odpoledne. Součástí programové nabídky jsou například stanice Mega 80s, 90s90s, lulu.fm, egoFM nebo Absolut Hot.

autor: lukpo
Spustit audio