Novela veterinárního zákona zpřísnila péči o toulavá a opuštěná zvířata. Omezuje také domácí péči

1. listopad 2017

Ode dneška se o toulavá a opuštěná zvířata smí starat jen registrované útulky. Domácí péče řady dobrovolných spolků o nalezence tak končí. Mnohá sdružení se proto změní na útulky.

Některá ale pro to nemají dostatečné prostory a musí svoje služby omezit. Hana Ďuráková se už pět let přímo u sebe doma stará hlavně o buldočky, mopsy a podobná plemena převážně z množíren.

Její spolek v Lobodicích na Přerovsku bral do péče i nalezence. Ode dneška s tím ale končí. Doma totiž nemá dost místa na speciální prostory, které útulky vyžadují.

„Pokud se najde buldoček, tak je v podstatě pravidlo, že se nalezne v příšerném stavu. Myslím si, že spousta útulků, i když se bude velmi snažit, tak tu domácí péči suplovat nemůže. Spolky to limitovat nebude, bude to limitovat akorát psy,“ říká.

Podle Markéty Ježkové z Ministerstva zemědělství novela nechce bránit domácí péči, ale má zajistit lepší podmínky v útulcích.

„Spolky mají na vybranou, zda zůstanou chovatelem zvířat v zájmovém chovu se všemi jeho povinnostmi, což zahrnuje například poplatek za psa, očkování zvířete proti vzteklině a tak dále. Takto zákon na spolku nahlížel už předtím. Novelou se v tomto ohledu nemění nic,“ dodává.

Doplňující informace a potřebné formuláře ale Státní veterinární správa zveřejnila na svých stránkách až v den, kdy novela vstoupila v platnost.

„Útulky, které dnes existují, mají povinnost se do šedesáti dní zaregistrovat,“ řekl její ředitel Zbyněk Semerád. Spolky a útulky tak podle něj mají čas do konce roku.

„Já jen doufám, že když se spolky dostanou do nějaké situace, která bude kolidovat s tou vyhláškou, že příslušné instituce přivřou oči, stejně jako jsme je doteď přivírali my nad tím, že nám nikdo nebyl schopný říct, co se po nás bude chtít,“ uzavírá Hana Ďuráková s tím, že nálezcům toulavých a často týraných psů tak už nebude smět pomáhat.

autor: sol
Spustit audio