Noví američtí roboti

23. únor 2015

Oblast lidem či zvířatům podobných robotů se rychle vyvíjí. Roboti se sice zatím lidem celkově rovnat nemohou, avšak některé pokroky v této oblasti jsou pozoruhodné. Podívejme se nyní na některé nové příklady pokročilých robotů, vyvíjených ve Spojených Státech.

Jedním z pohybově nejpokročilejších a nejsilnějších humanoidních robotů na světě je nyní Atlas. Je vyvíjen firmou Boston Dynamics, kterou od roku 2013 vlastní firma Google. Vývojáři představili nedávno již druhou verzi, která byla zcela přepracována podle požadavků prestižní soutěže DARPA Robotics Challenge. Podstatou soutěže je konkurs na nejlepší roboty - záchranáře. Špičkoví robotičtí záchranáři budou nasazováni hlavně v místech přírodních katastrof.

Oproti minulé verzi Atlasu vývojáři vyměnili zhruba ¾ součástek za nové a zabudovali do těla robota akumulátory s kapacitou energie skoro 4 kilowatthodiny. Tato kapacita mu vydrží na zhruba hodinu náročné a složité činnosti. Díky tomu bude moci Atlas operovat už zcela nezávisle na vnější dodávce energie a obejde se bez překážejícího kabelu. Chod robota je nyní poměrně tichý. Podstatou pohybového ústrojí nové verze Atlasu je hydraulika pro 28 pohyblivých kloubů, kterou řídí elektrické pumpy s proměnlivým tlakem. Atlas je téměř 1,9 metru vysoký a jeho hmotnost činí 157 kilogramů.

Další novinkou z produkce firmy Boston Dynamics je “robotický pes” s názvem Spot. Spot je velmi obratný, stabilní a rychlý čtyřnohý robot, který si poradí i v poměrně těžkém nebo členitém terénu. Je asi o třetinu lehčí než starší čtyřnohý robot BigDog, jeho hmotnost činí jen něco přes 70 kilogramů. V místě hlavy má Spot umístěny rychle rotující senzory, které neustále skenují okolí. I zde se projevila inovace, protože benzínový motor u původního modelu byl nahrazen elektromotorem a akumulátory. Hydraulický pohon končetin však zůstal. Podle řady pozorovatelů se původně vojensky zaměřená produkce firmy Boston Dynamics po jejím odkoupení společností Google začíná od vojenských cílů odklánět směrem k civilnímu využití. Zatím však není jasné, jestli bude Spot používán k dopravě malých nákladů nebo k průzkumu.

Do už zmíněné soutěže DARPA, určené pro roboty záchranáře, přihlásila svého velmi obratného a ohebného zástupce také kosmická agentura NASA. Její čtyřkončetinový robot s názvem RoboSimian by měl svým tvarem připomínat opici. Stroj se však navíc umí transformovat do podoby vozíku nebo kraba, takže trochu připomíná Malého boha ze známého českého comicsu časopisu ABC. Není to ovšem náhoda, protože NASA svého robota vyvinula primárně za účelem průzkumu členitého povrchu planet.

Americké vojenské námořnictvo zase ve spolupráci s Virginskou technikou vyvíjí humanoidního robota s názvem Shipboard Autonomous Firefighting Robot (SAFFiR), který by měl v budoucnu sloužit požárníkům při akcích na moři. Je vysoký zhruba 1,6 metru a jeho hmotnost činí 65 kilogramů. Námořnictvo již také předvedlo několik zkoušek, při kterých robot úspěšně hasil demonstrační požáry na vyřazené lodi. Robot SAFFir je vybaven také infračervenými a laserovými senzory, díky nimž se dobře umí orientovat v úzkých lodních chodbách a v podmínkách všudypřítomného kouře. Momentálně je SAFFiR řízen obsluhou na dálku, ale perspektivně vědci počítají i s vývojem jeho autonomní verze, vybavené umělou inteligencí. Pro lepší orientaci během požáru bude při jeho nasazení k dispozici také malá průzkumná kvadrokoptéra.
Poněkud odlišným případem robota, vykonávajícího specifický lidský úkol, je stroj, který se učí vařit podle kuchařských videonávodů z Youtube. Momentálně se zaměřuje na rozeznávání receptů a postupů, samotné vaření přijde na řadu později. Příslušný program (Mathematics of Sensing, Exploitation and Execution (MSEE) je rozvíjen odborníky z univerzity v Marylandu a financován agenturou DARPA.

Zdroje:

Atlas
Boston Dynamics, ExtremeTech, DARPA, IEEE Spectrum, Phys.Org

Spot
NBC News, Ars Technica, IEEE Spectrum, Popular Science,

Robosimian
Space.com 1, Space.com 2

SAFFiR
The Fortean Slip, Phys.Org, DailyCaller

Program MSEE
Engadget, DARPA 1, DARPA 2, Next Big Future, IO9, IEEE Spectrum

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio