NOVINKY: The Weeknd, Slowmotiondancer, Shunkan a další šunky

2. září 2015
Factory Radia Wave

V poslední srpnové várce novinek nosíme synth pop do Atén s řeckou kapelou Keep Shelly In Athens, znovu upozorňujeme na velký comeback The Libertines s novým singlem a nasazujeme si i další skladbu z aktuálního alba producenta a zpěváka The Weeknd Beauty Behind The Madness, které je naší Deskou týdne. Nechybí ani české tracky – do rotace putuje jeden ze soutěžících v exportní soutěži Czeching Slowmotiondancer nebo remix skladby portlandského zpěváka Lea Isla, který vznikl ve studiích pražských projektů Pink Gloves a WLW8.

Keep Shelly In Athens – Now I’m Ready
Credits: RΠЯ, Myrtha
Label: Friends of Friends
Řecká kapela Keep Shelly In Athens má za sebou velké změny, před rokem totiž zakládající členku Sarah P. nahradila zpěvačka Myrtha. V jejich zvuku se toho ale zase tak moc neudálo – ve skladbě Now I’m Ready, která propaguje jejich stejnojmennou dlouhohrající desku, se znovu pouští do vod synth popu ovlivněného chillwavem, kterému vévodí éterický hlas zmíněné zpěvačky Myrthy. Celé album vyjde 16. října na labelu Friends of Friends.

The Weeknd – Prisoner ft. Lana Del Rey
Credits: Abel Tesfaye, Elizabeth Woolridge Grant
Label: XO/Republic
Na dlouho očekávané desce kanadského R&B zpěváka a producenta The Weeknd nazvané Beauty Behind The Madness, která je naší Deskou týdne, se podílela celá řada hostů, jeden ale výrazně vyčnívá. Zpěvačka Lana Del Rey, která hostuje ve skladbě Prisoner, ke zvuku The Weeknd překvapivě dobře zapadla, a má tak na svědomí jednu z nejsilnějších písní celé desky. Pokud vás zajímá, jak dopadla celá deska a jestli The Weeknd naplnil velká očekávání fanoušků i kritiky, sledujte naše recenze v rámci rubriky Deska týdne.

 

Proud of you Angel, and our track XO

Posted by Lana Del Rey on 28. srpen 2015

Slowmotiondancer – I’m Scared Of Life
Credits: Dominik Gajarský
Label: self-released
Dominik Gajarský na sebe upoutal pozornost díky působení v duu Palermo (dříve Table), ve kterém hrál společně s Romanem Štětinou. Jeho sólový projekt Slowmotiondancer je ale vidět možná ještě o něco víc – Gajarský loni vydal debutovou desku Life Is Fine, na konci roku dělal předskokana Deanu Bluntovi v rámci Přehlídky animovaného filmu v Olomouci a letos se díky nominaci jednoho z porotců účastní exportní talentové soutěže Czeching. My si do vysílání nasazujeme skladbu, se kterou Slowmotiondancer soutěží – track I’m Scared Of Life pochází ze zmíněného alba Life Is Fine a dobře reprezentuje Gajarského zvuk, který je kombinací niterného písničkářství a ozvuků současného alternativního R&B.

Shunkan – The Pink Noise
Credits: Marina Sakimoto, Joseph Boath, Sonny Heremia, Shanon Davis, Reese Jensen
Label: Art Is Hard
Jednadvacetiletou zpěvačku a skladatelku Marinu Sakimoto, která vede novozélandskou kapelu Shunkan, už jsme si v novinkách představovali prostřednictvím ostré kytarové miniatury Our Names. Kapela pojmenovaná po japonském bojovném mnichovi teď naváže na EP Honey, Milk and Blood a vypustí do světa dlouhohrající debut. Desku, která ještě nemá jméno ani přesné datum vydání, propaguje skupina údernou skladbou The Pink Noise. I díky ní si kapela vysloužila přirovnání třeba k Japandroids.

Leo Islo – Oh Dystopia (WLW8 & Pink Gloves Remix)
Credits: Leo Islo, Petr Pliska, Tadeáš Vyl, Petr Vajt
Label: Opening Light
Dva pražské klubové projekty WLW8 (Will Wait) a Pink Gloves se potkaly nad remixem pro portlandského zpěváka a producenta Lea Isla. Jejich remix Oh Dystopia vyšel 28. srpna na pařížském labelu Opening Light coby součást EP. Původní (indie) popovou verzi posunuli WLW8 & Pink Gloves do deephousových vod.

Mos Def – Sensei On The Block
Credits: Dante Terrell Smith, David Willis
Label: GOOD Music
Americký rapový klasik Mos Def před lety opustil svoje staré jméno a začal vystupovat jako Yasiin Bey. K osvědčené značce se ale příležitostně vrací, jako v aktuálním tracku Sensei On The Block. O produkci výtečné skladby se postaral Ski Beatz, který má za sebou spolupráci s Jay Zem nebo Camp Lo. Jestli je track předzvěstí další desky Mos Defa (čekáme na ni už šest let) anebo jen výstřelem do prázdna, se nejspíš ukáže časem.

Natasha Kmeto – Grind (ft. Tunde Adebimpe)
Credits: Natasha Kmeto, Tunde Adebimpe
Label: Dropping Gems
Portlandská zpěvačka Natasha Kmeto má za sebou dva roky staré debutové album Crisis, zdaleka nejvíc o sobě ale dala vědět předskakováním pro TV On The Radio. Proto rozhodně dává smysl, že jí s novým singlem Grind pomohl právě Tunde Adebimpe, tedy frontman zmíněné brooklynské party. Duet míchající futuristický pop a R&B je upoutávkou na novinku Natashy Kmeto nazvanou Inevitable, která vychází v polovině září na labelu Dropping Gems.

BAIO – Sister Of Pearl
Credits: Chris Baio
Label: Glassnote
Indie miláčci Vampire Weekend mají pauzu, jejich basák Chris Baio ale nelenoší a v září vydává svoje debutové sólové album The Names. Pod hlavičkou Baio už má za sebou trio EPček, která mířila do vod klubové elektroniky. Aktuální singl Sister Of Pearl propagující album ale dokazuje, že jeho žánrový rejstřík je mnohem širší, a chytlavý track dokonce připomíná některé euforičtější momenty jeho domovské kapely. Náladě desky odpovídá i rozverný klip, v němž Chris Baio tančí v londýnských ulicích.

The Libertines – Glasgow Coma Scale Blues
Credits: Carl Barât, Pete Doherty, John Hassall, Gary Powell
Label: Virgin EMI
Začíná to vypadat, že plánovaný comeback The Libertines dopadne velmi slušně – po úvodním singlu Gunga Din, který evokoval spíš hospodský zvuk The Pogues, se Carl Barât a Pete Doherty vrací ve skladbě Glasgow Coma Scale Blues ke svému klasickému garážovému soundu a zapamatovatelným kytarovým riffům a opět to funguje. Celá deska Anthems For Doomed Youth, která bude pro The Libertines první po jedenáctileté přestávce, vyjde 11. září a pro zaryté fanoušky kapely bude dostupná i v luxusní edici, která bude kromě bonusových skladeb obsahovat třeba i dokumentární film o kapele.

02018330.jpeg

Rat Columns – Do You Remember Real Pain?
Credits: David West, Matt Bleyle
Label: Adagio 830
Rat Columns, tak se jmenuje kapela kombinující post punk a osmdesátkové disko synťáky. V jejím čele stojí David West – někdejší člen australské postpunkové skupiny Total Control a přízrak nejenom australské lo-fi scény. Ještě nedávno West podomácku nahrával kazety na čtyřstopý rekordér, nyní je z Rat Columns regulérní kapela s kytarou, basou, bicími a syntezátory. Pražskému publiku se představila před pár dny u štvanického mostu za vrčení agregátu. S sebou vezla i své nové EP Do You Remember Real Pain? a stejnojmennou skladbu nasazujeme jako novinku do našeho playlistu.

autoři: Karel Veselý , Aleš Stuchlý , Jiří Špičák
Spustit audio