Novinky ve světě OLED displejů

27. červenec 2015

Tenké displeje a televize na bázi organických svítících polovodivých diod (OLED) se v budoucnu stanou hlavním proudem v daných průmyslových oborech. Chystají se v této pozici vystřídat dosavadní displeje typu LCD a LED.

OLED displeje slibují živější a věrnější obraz při mnohem menší tloušťce a nižší spotřebě energie (navíc bez nutnosti podsvícení).

Další vývoj a rozšíření OLED displejů bude ovšem záviset na některých podstatných technologických inovacích, které umožní vyrábět displeje dostatečně levně, ve velkých sériích, v dané kvalitě a také v požadovaných, tedy často i poměrně velkých rozměrech.

LG sází na plast

Například firma LG hodlá produkovat od července roku 2015 ve velkých sériích OLED displeje “celoplastového” charakteru, v nichž už nebude zakomponováno žádné sklo. Budou navíc velmi ohebné, přičemž jejich poloměr ohýbatelnosti bude činit několik centimetrů. Nejdříve se s nimi patrně setkáme u mobilních telefonů, případně jiných přenosných přístrojů firmy LG.
Firma nedávno předvedla jen 1 milimetr tenké televizní panely o rozměru úhlopříčky 55 palců, které mají hmotnost menší než 2 kilogramy a které je možno přichytit na zeď jednoduše pomocí magnetické podložky. Takové televize lze na zdi umisťovat stejně snadno jako tapety. Či je naopak zase snadno ze zdi snímat. Podle některých zpráv už firma LG vyvinula i 66 a 77 palcové OLED panely podobných vlastností.

Ultrahustý displej firmy Samsung

Firma Samsung zase směřuje k výrobě displejů s velmi vysokou hustotou pixelů. Šířka jejich zobrazovacího pole bude údajně činit 11520 pixelů a výška 6480 pixelů. Agentura Korea IT News vyhlásila, že cílem Samsungu je umístit na délce jednoho palce 2250 pixelů, což by s výše zmíněnými čísly dávalo až nesmyslně ultrahustý displej o úhlopříčce 5,1 palců, tedy displej většího mobilního telefonu. Firma Samsung svůj projekt nazvala EnDK a ke spolupráci přizvala 13 zahraničních firem. První výrobky s tímto rozlišením displeje by ráda prezentovala u příležitosti olympijských her v roce 2018.

Zatímco dnešní displeje s vysokým rozlišením (HD) zobrazují celkem 2 megapixely (2 miliony svítících bodů) a displeje s velmi vysokým rozlišením (UHD) zobrazují 8 megapixelů, malé ultrahusté displeje od Samsungu mají ambici dokonce zobrazovat 74 megapixelů (11520 x 6480). Není ovšem jasné, jaké výpočetní a energetické nároky by takový displej měl a jestli by takovou hustotu zobrazovacích prvků na malé ploše vůbec bylo schopno lidské oko z nějaké rozumné dálky využít. Je ovšem možné, že podobné displeje budou sloužit uvnitř brýlí 3D virtuální reality.

YIELDjet, nová technologie tisku velkorozměrových OLED displejů

Rozvoj tisku OLED displejů

Další novinky přicházejí také ohledně tisku velkorozměrových OLED displejů pomocí technologie “inkoustové tiskárny” zvané YIELDjet. Tuto technologii rozvíjí kalifornská firma Kateeva, tvořená pracovníky napojenými na Massachusettský technologický institut. Tiskové hlavy tiskárny přesně “sázejí” jednotlivé jednobarevné zobrazovací body na mnoho čtverečních metrů rozlehlý substrát ze skla nebo z plastické fólie. Nástroj zvaný YIELDjet FLEX umožňuje obrazovkám, aby byly tenké, pružné a ohebné. Druhý nástroj sleduje cíl snižovat náklady a procento defektů v OLED displejích. Inovací je zde také tisk obrazovek v izolované místnosti s čistě dusíkovou atmosférou. Technologie YIELDjet je však dnes už mnohem všestrannější a umožní kromě displejů tisknout také svítící panely, solární články, elektrické nanoobvody nebo luminiscenční koncentrátory.

Tým německých a amerických vědců zase dokázal pomocí manipulace se spinem zkvalitnit OLED displej tak, že je možno se při jeho výrobě obejít bez drahého prvku iridium. A tým dalších vědců z Japonska a Kalifornie učinil významné pokroky ohledně vývoje laserů na bázi jemných struktur uvnitř OLED.

Zdroje: Phys.Org 1, Phys.Org 2, Phys.Org 3, TweakTown, IEEE Spectrum, ExtremeTech

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio