Novinky z Magazínu Leonardo 7. 3. 2016

7. březen 2016

Kulové pneumatiky pro robotická auta. Australské dopravní značky na bázi elektronického inkoustu jsou poháněny Sluncem. Konečně přichází univerzální kabel - USB typu C. Náramek s pružným LCD displejem.

Kulové pneumatiky pro robotická auta

Firma Goodyear přišla se zcela novým až sci-fi konceptem pneumatik a vlastně i kol pro auta. Nové pneumatiky s názvem Eagle-360 mají kulový tvar a jak jejich jméno naznačuje, umožňují autu pohyb nejen v přímém směru. ale také v plném rozsahu 360 stupňů. Koule se navíc mohou otáčet kolem jakékoliv osy, každá podle jiné.

Mezi vozem a těmito koulemi pak nebude existovat žádné mechanické spojení. Auto bude nad nimi jakoby plavat díky principu magnetické levitace. Díky usměrněné síle v magnetickém poli bude auto také moci akcelerovat a brzdit - a to ve všech směrech.

Magnetická levitace však celý koncept poněkud znereálňuje. Tak či onak, teprve plně automatické řízení auta a všech jeho podsystémů umožní zvládnout a využít tento odvážný až “šílený” koncept. Kulové pneumatiky naopak dodají robotickým autům takové jízdní vlastnosti a možnosti, o kterých se doposud nikomu nesnilo.

Např. při objíždění překážek nebude auto muset měnit směr jízdy. Pneumatiky Eagle-360 budou také opatřeny různými senzory a budou moci přizpůsobovat jízdní strategii auta a své vlastnosti momentálnímu stavu vozovky a svému opotřebení. Budou tak mj. více odolné proti skluzu.

Některé podobné senzorové a adaptivní prvky chce ovšem firma Goodyear aplikovat i u klasické a zcela reálné formy pneumatik a kol, v rámci projektu Intelligrip.

Gizmag, Youtube, Car and Driver, Popular Mechanics, Inverse

Australské dopravní značky na bázi elektronického inkoustu jsou poháněny Sluncem

Elektronické dopravní značky se v létě loňského roku objevily v Sydney, kde je nainstalovala firma Visionect. Jejich výhodou oproti statickým značkám je libovolná změnitelnost grafického a textového obsahu podle aktuálních potřeb, a to s téměř nulovými finančními náklady. Navíc je možné k nim připojit různé senzory.

Výdaje na klasické nezměnitelné dopravní značky ve velkoměstech přitom dosahují milionů dolarů. Připomeňme, že princip elektronického inkoustu je široce používán zejména u displejů elektronických čteček knih. Příslušné displeje mají navíc poměrně malou spotřebu energie, protože energie je zde spotřebovávána jen při změně obrazu na displeji, na rozdíl od běžných displejů LCD, které konzumují elektrickou energii pořád. K jejich napájení proto bohatě stačí malý připojený solární panel.

Elektronické dopravní značky se navíc zcela obejdou bez drátového připojení, protože dopravní obsluha je aktualizuje prostřednictvím mobilní sítě 3G. Jsou tak zcela autonomní a prakticky nevyžadují údržbu.

Visionect, IndustryTap, The Verge, Digital Trends, Gizmag

Konečně přichází univerzální spojovací kabel - USB typu C

Ve světě hardwarových rozhraní se konečně objevil nový spojovací kabel, který nedělá rozdíl mezi různými součástkami různých výrobců a různými typy datových nebo jiných spojení. Je jím kabel USB typu C (USB Type-C).

Tento kabel má na obou koncích stejné přípojky se 24 piny a je u nich dokonce jedno, jestli je zapojíme určitou stranou nahoru nebo dolů, jsou totiž na horní i dolní straně stejné. Tímto kabelem můžeme navíc velmi rychle přenášet jak data (rychlostí 10 Gbps i více), tak různé audiovizuální signály, tak i poměrně velký elektrický proud pro napájení nebo dobíjení přístrojů. Jeho konektory jsou navíc tak malé, že je možné je použít jak u stolního počítače, tak u tabletu nebo mobilního telefonu.

Scientific American, Ars technica 1, Ars Technica 2, ExtremeTech 1, ExtremeTech 2, Engadget, CNet, TechXplore

Náramek s pružným LCD displejem

Britská firma FlexEnable, která nedávno vznikla odštěpením od renomované firmy Plastic Logic, vyvíjí různé elektronické technologie, které by lidé mohli přirozeně nosit na svém těle, ať už jako součást oblečení nebo na svém zápěstí. Podobné elektronické přístroje nebo součástky samozřejmě musejí být malé, lehké a tenké a musí svůj tvar bez problémů přizpůsobovat volným podmínkám, ve kterých se nacházejí.

Nedávno tato firma představila tenký náramek s pružným organickým LCD (OLCD) displejem, vyrobeným z plastické hmoty. Displej má velikost úhlopříčky necelých 5 palců a nejedná se v pravém smyslu slova o displej dotykový. Přesto jej lze ovládat pomocí dotyků přes různé ovládací prvky na okrajích náramku.

Displej je dokonale barevný a umí přehrávat video. Uvnitř pracují tenké tranzistory, vyrobené rovněž na bázi plastické hmoty. Firma sama nezamýšlí na této bázi vyrábět konkrétní výrobky pro koncové zákazníky. Jejím cílem je spíše prodávat licence na svoji technologickou platformu jiným výrobcům.

Její pružné displeje či jiné pružné elektronické přístroje bychom pak mohli v budoucnosti potkat třeba v podobě náramkových videotelefonů, televizí, počítačů nebo chytrých hodinek.

Flexenable 1, Flexenable 2, Flexenable 3, Mashable, Gizmodo, Cambridge TV, TechXplore, Youtube

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio