Nový areál Lékařské fakulty Univerzity Karlovy se začne stavět v Plzni

18. září 2012

Stavba nového areálu Lékařské fakulty Univerzity Karlovy začne do konce měsíce v Plzni na Lochotíně. V sousedství Fakultní nemocnice vzniknou dvě budovy Biomedicínského centra, kde bude působit padesát vědeckých pracovníků a přestěhuje se tam také pět teoretických ústavů fakulty.

Lékařská fakulta v Plzni, která od svého založení stále sídlí v historických památkově chráněných objektech, bude moci po dokončení areálu přesunout část svého působení do nových budov. Starší budovy, z nichž některé slouží fakultě již celých 65 let, byly původně určeny k jinému účelu a svým dispozičním řešením nevyhovují požadavkům na moderní výuku a výzkum.

Pozemek pod Alejí Svobody vedle Fakultní nemocnice, kde mají nové budovy stát, byl schválen jako území k rozvoji lékařské fakulty už před 40 lety, avšak chyběly zdroje pro výstavbu. Věci se pohnuly kupředu na počátku nového tisíciletí, kdy díky vstřícnosti města Plzně bylo možno pozemky odkoupit a Univerzita Karlova na ně vyčlenila potřebné prostředky.

Nová infrastruktura poslouží pro výuku všech studentů fakulty, jejichž počet se pohybuje okolo 2000. Ústav farmakologie a toxikologie, Ústav fyziologie, Ústav patologické fyziologie, Ústav biologie a Ústav biofyziky získají 5 000 m2 moderních laboratoří, pracoven pedagogů a dalších prostor v sedmi podlažích. I nadále se budou věnovat především výuce, ovšem velkou posilu získá v rámci fakulty i výzkum, konkrétně v oblasti náhrady a regenerace orgánů. Bude se jím zabývat Biomedicínské centrum.. Do aktivit Centra se postupně zapojí na 110 výzkumníků a dalších odborných pracovníků.

Projekt minikampusu by měl být hotový na jaře 2014. Stavba bude stát celkově 600 milionů korun, z toho 475 poskytne Evropská unie.


Zobrazit místo Fakultní nemocnice Plzeň - Lochotín na větší mapě
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio