Nový druh makiho

31. červenec 2013

Madagaskar je zase o jednoho známého živočicha bohatší. Genetická analýza odhalila nový druh miniaturního primáta makiho.

Nejtypičtějšími zvířecími obyvateli Madagaskaru jsou bezesporu lemuři, kteří se až na výjimky nikde jinde nevyskytují. Onou výjimkou jsou dva druhy rodu Eulemur, které se vyskytují i na Komorských ostrovech, kam je pravděpodobně zavlekli lidé.

Nejmenšími zástupci lemurů jsou makiové (rod Microcebus a rod Cheirogaleus) – noční primáti, kteří několik měsíců v roce hibernují. Období jejich hlavní aktivity spadá do období dešťů, kdy se mnohé pralesy stávají prakticky nepřístupnými. Výzkum makiů je tak extrémně náročný.

Tým vědců z univerzit v Mohuči a Antananarivu nicméně dokázal odchytit 51 makiů z různých oblastí jižního Madagaskaru. Než je vypustili zpět do divočiny, odebrali každému jedinci nepatrný kousek tkáně, z něhož získali vzorek DNA. Výsledky molekulárně-genetické analýzy prokázaly, že makiové ze tří izolovaných fragmentů pralesa, kteří byli až dosud pokládáni za příslušníky známého druhu Cheirogaleus crossleyi, ve skutečnosti tvoří nový samostatný druh. Vědci mu dali latinské jméno Cheirogaleus lavasoensis a předpokládají, že se záhy ocitne v seznamu kriticky ohrožených druhů. Velikost jeho populace totiž odhadují na méně než 50 jedinců.

Zdroj: ScienceDaily, Molecular Phylogenetics and Evolution

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio