Nový druh pravěkého koně

13. prosinec 2013

Mezinárodní tým paleontologů oznámil objev nového druhu lichokopytníka. Je jím víc než 4 miliony let starý koník, který žil na území dnešní Etiopie.

Kůň, který dostal latinské jméno Eurygnathohippus woldegabrieli, byl o něco menší než zebra a došlapoval na trojici prstů. Jeho dlouhé a štíhlé kosti naznačují, že byl zdatným běžcem, který musel překonávat velké vzdálenosti a prchat před predátory – šavlozubými kočkami, lvy a hyenami. Opotřebování zubů naznačovalo, že koník spásal trávu podobně jako dnešní zebry, pakoně či nosorožci. Tento závěr potvrdila také analýza izotopů uhlíku.

Logo

Nalezené kosti a zuby nového druhu koně pocházejí z naleziště v oblasti Gona v etiopském svazovém státu Afar, které je velmi bohaté na fosilie. Stejné území spolu s ním obýval i předek člověka Ardipithecus ramidus (Ardi). 4,2 až 4,4 milionu let starý Eurygnathohippus woldegabrieli zaplnil dosavadní mezeru na fosilním záznamu. Je větší a má delší nohy než jeho 5 milionů let staří předchůdci, ale zároveň primitivnější než druhy, které žily před 3,5 miliony let. Jejich zástupci byli vyšší a měli delší čenichy, které představují pokročilejší adaptaci na spásání trávy v otevřené krajině.

Zdroj: Case Western Reserve University, Journal of Vertebrate Paleontology

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio