Nový pohled na první savce?

8. říjen 2012
Monitor

Francouzští vědci si udělali neobvyklý názor na předky moderních savců. Podle jejich genomické studie to byla poměrně velká a dlouhověká zvířata.

První savci, kteří se objevili v období křídy, nebyla jen maličká zvířata podobná rejskům. Největším z nich byl Repenomamus robustus, který dorůstal do velikosti vačice a živil se dinosaury nebo alespoň jejich zdechlinami. Na základě paleontologických nálezů se však předpokládá, že velcí druhohorní savci zmizeli spolu s dinosaury a předky všech moderních druhů jsou ony drobné a krátkověké „rejskovité“ formy, které dokázaly přežít velké vymírání před 65 miliony let.

Tuto představu nyní narušila studie francouzských vědců, kteří využili genomická data 36 moderních savců k tomu, aby částečně rekonstruovali podobu genomu jejich dávných předchůdců. Na základě toho pak dokázali odhadnout tělesnou hmotnost a dlouhověkost časných placentálních savců. Výsledek byl překvapivý: tato zvířata se dožívala věku kolem 25 let a jejich tělesná hmotnost se pohybovala kolem jednoho kilogramu. Taková představa je velmi kontroverzní, autoři studie však upozorňují na to, že fosilní záznam je nekompletní a velké savce, kteří dali vzniknout moderním druhům, jsme možná ještě nenašli.

Zdroj: Genomic Evidence

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.