Nový pohled na vznik mayské civilizace

26. duben 2013

Nové objevy z vykopávek odporují oběma hlavním teoriím, které se snaží vysvětlit původ mayské civilizace. Ten byl pravděpodobně mnohem komplexnější, než jsme předpokládali.

Mayská civilizace je proslavená svými stavbami, sofistikovaným systémem písma i matematickými a astronomickými znalostmi. Její původ však stále zahaluje rouška tajemství. Archeologové se dělí na dva hlavní tábory: Jeden je přesvědčený, že Mayové se v pralesích dnešního Mexika a Guatemaly vyvíjeli téměř nezávisle na okolním světě. Druhý tábor zastává názor, že vznik mayské civilizace je důsledkem přímého vlivu starší civilizace Olméků, jejímž centrem bylo město La Venta.

Vykopávky v mayském městě Ceibal, které leží v Guatemale, však poukazují ještě na jinou možnost. Archeologové z Arizonské univerzity totiž zjistili, že Ceibal byl hlavním centrem oblasti asi o 200 let dříve než La Venta. Logicky z toho vyplývá, že La Venta nemohla mít vliv na časný vývoj mayské civilizace. Neznamená to, že mayská civilizace je starší než olmécká, protože Olmékové měli ještě další centrum, které La Ventu předchází. Stejně tak ale objevy z vykopávek nepodporují teorii o tom, že by se mayská civilizace vyvíjela čistě „na vlastní pěst“. Naznačují spíš to, že mayský Ceibal i olmécká La Venta se podílely na širším kulturním posunu, ke kterému došlo v letech 1150 až 800 před naším letopočtem.

Věci se snaží vysvětlit původ mayské civilizace

Zdroj: Science, University of Arizona

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio