Nový ptačí druh z Kambodži

26. červen 2013

Vědci popsali dosud neznámý druh zpěvného ptáka krejčiříka. Paradoxní je, že byl objeven v kambodžské metropoli Phnompenhu.

Krejčiříci (Orthotomus) získali své jméno (v angličtině tailorbird) kvůli způsobu, jaký staví hnízdo z listů. Jejich okraje „sešívají“ rostlinnými vlákny tak, aby vznikl kornout, který se stane základem hnízda. Žijí především v Asii. V roce 2009 probíhal v Kambodži rozsáhlý odchyt ptáků v souvislosti s ptačí chřipkou. Během něj bylo v Phnompenhu polapeno do sítí a vyfotografováno několik krejčiříků, které nebylo možné jednoznačně identifikovat. V dalších letech vědci získali další exempláře, jejichž podrobné zkoumání prokázalo, že jde o zcela nový druh, který dostal latinské jméno Orthotomus chaktomuk. Jeho nejbližším příbuzným je krejčiřík černoprsý (Orthotomus atrogularis). Genetické rozdíly mezi oběma druhy jsou na úrovni, která obvykle odpovídá poddruhům. Chovají se však jako dva odlišné druhy, a přestože žijí na stejném území, nedochází mezi nimi k žádnému křížení.

Nově popsaný kambodžský krejčiřík Orthotomus chaktomuk žije v křovinách relativně malého území, do kterého zasahuje metropole Phnompenh. Autoři studie proto doporučují, aby byl ihned zapsán na červený seznam v kategorii téměř ohrožených druhů.

Zdroj: Forktail

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio