Nový ptačí druh z Peru

7. srpen 2012
Monitor

Vědci popsali nový druh endemického ptáka z čeledi vousákovitých. Jeho domovinou jsou mlžné lesy v peruánských Andách.

V roce 2008 se biologové z Cornellovy univerzity vydali na expedici do odlehlé oblasti východních peruánských And. V mlžném lese pohoří Cerros del Sira zpozorovali neznámý druh ptáka s černou páskou přes oči, bílým bříškem a šarlatově zbarvenou hrudí a temenem hlavy. Podrobné zkoumání odhalilo, že jde o nový druh vousáka, který teď vědci popsali a dali mu latinské jméno Capito fitzpatricki. Vousáci, kteří stejně jako datlové a tukani patří do řádu šplhavců, obývají Afriku, tropickou Asii i Střední a Jižní Ameriku. Hnízdí v termitištích i dutinách stromů a živí se hmyzem a různými plody.

Porovnávání sekvencí mitochondriální DNA ukázalo, že nově popsaný vousák je sesterským druhem již dříve známého vousáka Wallaceova (Capito wallacei), od kterého se liší svým zbarvením. Vousák Capito fitzpatricki je podle všeho endemický druh, který žije na omezeném území na jihu pohoří Cerros del Sira. Jeho existenci vědci připisují strmým svahům a hlubokým údolím And, která vytvářejí izolovaná prostředí s jedinečným mikroklimatem, v nichž se mohou vyvíjet unikátní druhy živočichů i rostlin.

Zdroj: Cornell University, Auk

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.